Podobno pierwsze zapiski dotyczące frytek sięgają aż XV wieku, a za ich twórców uważa się Belgów. Tajemnica sukcesu frytek belgijskich polega na tym, że są one grubsze, chrupiące z zewnątrz i pu-szyste w środku. A wszystko za sprawą sposobu ich przygotowania, ponieważ prawdziwe frytki belgijskie powinny zostać dwukrotnie usmażone.
Frytki coraz częściej pojawiają się na domowych stołach, jako przekąska podczas spotkania ze zna-jomymi lub alternatywa do klasycznych ziemniaków podawanych na obiad. Samodzielnie przygo-towane frytki smakują najlepiej, a dodanie do nich Sosu do Frytek Roleski z linii Street Food sprawi, że poczujemy się jak na spacerze po brukselskich uliczkach.
Frytki belgijskie z sosem do frytek Roleski
Składniki - 1 kg ziemniaków
- olej do smażenia
- sól
- sos Roleski – Street Food do Frytek Belgijski
Sposób przygotowania: - Ziemniaki bez obierania kroimy na grube frytki o przekroju około 0,5cm.
- Płuczemy je, aż do momentu, w którym woda będzie całkowicie czysta.
- W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju do smażenia (sprawdzamy, wrzucając kawałek ziemniaka, jeśli natychmiast pojawią się bąbelki, to znaczy, że temperatura jest odpowied-nia).
- Frytki po wyjęciu z wody bardzo dokładnie osuszamy. Muszę być bardzo suche, aby zrobiły się idealnie chrupiące.
- Frytki smażymy do momentu, aż wypłyną na powierzchnie i pilnujemy ich przez około mi-nutę.
- Frytki wyjmujemy z tłuszczu na papier.
- Po około 5 minutach odpoczynku ponownie wkładamy je do garnka i smażymy na złoto-brązowy kolor.
- Podajemy z sosem Roleski do Frytek Belgijskich.