Nazwa zobowiązuje
Finlandia® Vodka, niezmiennie od ponad pięćdziesięciu lat, tworzona jest w jednym tylko miejscu na świecie - niewielkiej miejscowości Rajamäki, położonej na południu mroźnej Finlandii. Krystalicznie czysta wódka wyróżnia się wyjątkowo delikatnym, ale zdecydowanym smakiem, który zawdzięcza naturalnym składnikom, pochodzącym z jednego z najczystszych miejsc na świecie. Krystaliczna czystość jest również symbolem marki i sprawia, że Finlandia® Vodka cieszy się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów na całym globie. A wszystko zaczęło się w 1970 roku, kiedy to Rząd Finlandii, wówczas właściciel marki, postanowił wprowadzić ją na rynek amerykański. Poszukując nazwy, która najlepiej zilustruje jej jakość, zdecydował się nadać jej nazwę kraju, w którym jest tworzona. Tym samym złożył zobowiązanie, że każda butelka Finlandia® Vodka będzie miała tę samą, najwyższą jakość i krystaliczna czystość. Dzisiaj, mimo upływu lat, jest ono nadal aktualne. A troska o bezwzględną czystość wódki powoduje, że każda butelka przed napełnieniem Finlandia® Vodka płukana jest… Finlandia® Vodka.
Fakty Finlandia® Vodka tworzona jest z dwóch tylko składników - fińskiego jęczmienia i wody filtrowanej przez polodowcowe moreny. To najcenniejsze skarby natury, którym wódka zawdzięcza swój smak. Dlatego też traktowane są ze szczególnym szacunkiem. Początek tej drogi rozpoczyna się na polach, na których fińscy rolnicy uprawiają jęczmień. Żeby zminimalizować wpływ upraw na środowisko naturalne biorą oni udział w programie, którego celem jest redukcja emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Chronione jest również źródło polodowcowej wody. Teren, na którym się znajduje otoczony jest liczącym kilkaset kilometrów kwadratowych, pasem ochronnym. Wszystko po to, żeby nie przedostały się do niej żadne elementy, mogące wpłynąć na krystaliczną czystość wody. A żeby mieć pewność, że woda zawsze jest taka sama, eksperci z destylarni, regularnie pobierają jej próbki i poddają je analizie, dzięki czemu mają pewność, że każda kropla wódki smakuje tak samo.
Reduce, reuse, recycle po fińsku Zero waste to dzisiaj nie moda, a styl życia sporej grupy konsumentów. Towarzyszy mu wzrost świadomości na temat idei zrównoważonego rozwoju. Tym samym dzisiejszy rynek wygrywają te produkty, których tworzenie odbywa się w poszanowaniu środowiska naturalnego i w sposób ograniczający eksploatację jego zasobów. W przypadku Finlandia® Vodka zarówno zero waste, jak i idea zrównoważonego rozwoju są elementami DNA marki i obowiązywały zanim stały się powszechne na całym na świecie. Każdego roku do destylarni w Rajamäki trafia ponad 200 milionów kilogramów fińskiego jęczmienia, który wykorzystywany jest w 100 proc. Łuski, które pozostają po procesie destylacji zasilają bioelektrownię, dostarczającą energię do destylarni - co ciekawe pierwszą tego typu w Finlandii. Gdy są już spalone trafiają na pola uprawne, gdzie stają się naturalnym nawozem. Zastosowanie znajdują również błonnik oraz skrobia, które pozostają po procesie obróbki zboża – błonnik trafia do producentów karmy dla zwierząt, a skrobia wykorzystywana jest w browarnictwie oraz w przemyśle papierniczym. Natomiast dwutlenek węgla, który powstaje w trakcie fermentacji drożdży, wody i jęczmienia, jest przerabiany na formę płynną i...można go wypić w wielu gazowanych napojach bezalkoholowych największych światowych marek… albo zjeść dzięki niemu wypielęgnowane, szklarniowe, pomidory.
Każda kropla Finlandia® Vodka to doświadczenie perfekcyjnie zbalansowanego smaku oraz krystalicznej czystości. Ale każda kropla zamyka w sobie również opowieść o niezwykłym szacunku do natury i świadomym korzystaniu z jej zasobów. To opowieść o tym, że marka, której wartości są autentyczne będzie zawsze ceniona przez konsumentów. Finlandia® Vodka uznaniem tym cieszy się od ponad pięćdziesięciu lat.
#finlandiavodka
Żyj niezwyczajnie. Pij odpowiedzialnie.
www.pijodpowiedzialnie.pl
* Kantar, Target Group Index (TGI), kwiecień 2019 – marzec 2020, www.tgismart.com