Kiedy spojrzymy na definicję burgera, standardowo danie to składa się z bułki z kotletem wołowym, warzywami oraz sosem, który dopełnia smak potrawy. Jednak zamiast tłuściejszego mięsiwa, do środka można dać ser halloumi, delikatne mięso z kurczaka czy nawet marynowane tofu. Przygo-towanie takiego idealnego burgera ułatwia nowy Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Street Food Roleski, który doskonale skomponuje się z wysmażonym mięsem, jak i wegańskim farszem. Sos powstał na bazie jednego z najpopularniejszych sosów – Worcester – z dodatkiem kremowego ma-jonezu, pomidorów i przypraw. Co więcej, Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski nie zawiera glutenu, GMO, konserwantów i glutaminianu sodu.
W poszukiwaniu nowych smaków warto wypróbować domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq z dodatkiem nowego Sosu do Hamburgerów i Hot Dogów od Roleski. Dzięki połą-czeniu uniwersalności drobiu, delikatnej ostrości cebuli, oraz charakterystycznemu aromatowi so-su, smakują one niczym burgery z prawdziwej, nowojorskiej knajpki.
Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem bbq
Składniki (4- 6 porcji):- 2 duże piersi z kurczaka
- 3 duże udka z kurczaka
- 2 cebule, posiekane w piórka
- oliwa z oliwek
Sos:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 50 ml ketchupu
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ulubione bułki
- mix sałat
- 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
- 2 pomidory malinowe, pokrojone w plastry
- sos street food do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski
Sposób przygotowania:- Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C.
- Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut miesza-jąc. Odstawiamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach).
- Wkładamy do piekarnika na 3 godz.
- Pod koniec pieczenia do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić.
- Naczynie wyjmujemy z piekarnika, ściągamy folię i papier. Kurczaka przekładamy na deskę i rwiemy, używając dwóch widelców. Przekładamy z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie mie-szamy.
Sposób podania:Bułki smarujemy sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski, wykładamy mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy posma-rowaną sosem drugą połówką. Smacznego!