Jest ono jednym z najbardziej wartościowych napojów. Wartość odżywczą, mleko zawdzięcza obecności takich składników jak białko, tłuszcz mleczny, laktoza (czyli cukier mleczny), witaminy i sole mineralne. Wszystkie te składniki są bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Polski rynek jest nasycony różnymi rodzajami mleka. Najbardziej znane i najczęściej kupowane jest mleko krowie, które dzieli się dodatkowo w zależności od zawartości tłuszczu (0,5%, 1,5%, 2%, 3,2%). Aby pozbyć się z mleka szkodliwych bakterii jest ono poddawane obróbce termicznej, dzięki której rozróżniamy mleko pasteryzowane (podgrzewane do 100ºC) i UHT (135-150ºC). Dla naszego dziecka najlepsze byłoby mleko o największej liczbie witamin i o najmniejszej ilości bakterii.
W ladach chłodniczych polskich sklepów znajdziemy ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO. Poddano je unikalnemu procesowi mikrofiltracji, czyli mechanicznej metodzie oczyszczania mleka poprzez odfiltrowanie 99,9% zawartych w nim bakterii oraz drobnoustrojów. Dzięki temu procesowi, mleko nie musi być pasteryzowane w wysokich temperaturach. Ogrzewa się je w temperaturze 72ºC stopni przez kilkanaście sekund. Takie mleko ma niezmieniony smak i zapach.
Bez obawy i wcześniejszego gotowania ZIMNE MLEKO można pić nawet prosto z butelki. ZIMNE MLEKO nalewane jest w jednorazowe szklane butelki. Takie opakowanie najlepiej chroni walory smakowe i zapachowe produktu.
ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO mogłoby znaleźć się w codziennej diecie całej rodziny. Zawiera ono witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12. Aktywują one enzymy regulujące metabolizm komórkowy oraz uczestniczą w procesach zachodzących się w organizmie. O witaminach z grupy B mówi się potocznie, że są dobre na wszystko, wpływają bowiem na ogólny stan zdrowia. Wraz z witaminami z grupy B istotną rolę w prawidłowym rozwoju organizmu odgrywa także kwas foliowy. ROBICO zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E. Mleko to także cenne źródło najlepiej przyswajalnego wapnia i fosforu. Proporcje w jakich występują w nim te dwa składniki mineralne, są wysoce korzystne i decydują o ich przyswajalności.
5 szklanek mleka dziennie w pełni zabezpiecza dobowe zapotrzebowanie człowieka na wapń. Dzieci, które od najmłodszych lat piją mleko nie mają problemów z niedoborem wapnia, a co za tym idzie łamliwością kości. ZIMNE MLEKO zachowuje walory mleka "prosto od krowy" i jest tak czyste, że można je pić nawet bez gotowania.
(Maja Święcka)
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Lidl jako pierwsza sieć handlowa zamontowała butelkomaty we...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....