Słowo „piernik" pochodzi od staropolskiego słowa „pierny", czyli pieprzny. Prawdopodobnie te korzenne ciastka wywodzą się z miodowników - wielkich bochnów chleba wzbogacanych miodem. Zanim przyszła moda na przyprawy przywożone z dalekich krajów, jak cynamon, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa, do ciasta dodawano ziół, np. mięty, tymianku, pieprzu. Później, gdy kupcy miast hanzeatyckich zaczęli sprowadzać korzenne przyprawy, mieszano je z ciastem i miodem, co w połączeniu dawało słodko-ostry smak.
Historia pierników sięga XIII wieku, kiedy ich wypiekiem zajmowali się piernikarze zrzeszeni w cechach piernikarskich. Pilnie strzegli oni swych receptur. Nowych pracowników przyuczali całymi latami, aby zbyt szybko nie dzielić się swą wiedzą o wytwarzaniu pierniczków. Warto wspomnieć, że pierwszy polski cech piernikarski założono w Krakowie, a nie jak się powszechnie przyjęło, w Toruniu.
Początkowo te ciemnobrązowe ciastka, wypiekane z mąki pszennej i żytniej, jaj oraz cukru lub miodu trafiały wyłącznie na stoły bogatej szlachty, kupców i znamienitych mieszczan. Cukier był jeszcze wtedy towarem rzadkim i niezwykle drogim, jego kilogram kosztował więcej niż dwa woły. Również wartość zawartych w piernikach przypraw korzennych sprawiała, że były luksusem, na który mogli pozwolić sobie tylko najbogatsi.
Według starych podań ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana przyszłej panny młodej. Legenda głosi, że w dniu, w którym królowi rodziła się córka zarabiano ciasto, z którego pieczono pierniki na jej wesele. Podobno również piernikarze, w dniu narodzin swoich córek przygotowywali ciasto z przeznaczeniem na ich posag. Używano go także jako środka leczniczego na pobudzenie trawienia, a smakosze stosowali je ponoć jako zakąskę do wódki. Do dziś pokruszone pierniki wchodzą w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego. Ciekawostki na temat pierników można znaleźć na opakowaniach Pierników Królewskich.
Ze względu na to, że pierniki były towarem eksportowym wysyłanym w odległe miejsca, zostały tak pomyślane, aby przetrwać podróż. Trwałość zawdzięczały z jednej strony zawartości przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości. Można je było przechowywać przez dłuższy czas, dlatego często spełniały również rolę sucharów wojskowych.
Dzisiaj pierniczki możemy kupić praktycznie w każdej cukierni czy sklepie spożywczym. Cieszą się ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liege, Ostendzie i Kłajpedzie oraz w polskich miastach: Gdańsku i Toruniu.
Jak wybrać te najlepsze, które spełnią marzenie smakosza o tradycyjnym piernikowym smaku i aromacie? Możemy podpowiedzieć, że Pierniki Królewskie mają wyśmienity smak i zapach oraz atrakcyjną cenę. Niewątpliwym ich atutem jest zawartość aż 29 procent prawdziwej czekolady, pod którą kryje się pyszna owocowa marmolada - do wyboru w dwóch najbardziej popularnych smakach: truskawkowym i śliwkowym. Dzięki takiemu umiejscowieniu marmolady Pierniki Królewskie są zawsze miękkie i świeże. Warto również dodać, że pierniczki produkowane są w różnych kształtach, także tradycyjnego precla, są cudownie słodkie i korzenne oraz pachną cynamonem i goździkami. Za ich jakość ręczy marka Krakuski - lider na rynku ciastek w Polsce*. Zakup tych pierniczków na pewno zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych klientów. Dzięki nim odkryją bowiem prawdziwe bogactwo piernikowego smaku.
Pierniki Królewskie sprzedawane są w opakowaniach po 160 g, w cenie 3,69 zł. Od kiedy bowiem pierniki przestały być aż tak kosztownym dobrem, możemy cieszyć się nimi każdego dnia.
* Źródło: Bahlsen za AC Nielsenem - wolumenowa sprzedaż marki Krakuski w okresie maj 2008-kwiecień 2009 (rynek słodkich ciastek w Polsce)
(Maja Święcka)
Maspex Romania SRL, spółka należąca do Grupy Maspex...
Wygodne dostawy w ciągu maksymalnie 30 minut, bogaty wybór...
Kurczący się rynek piwa może mieć poważne reperkusje –...
Na wysokich cłach stracą obie strony...
Na rynku pojawił się nowy rodzaj oszustwa...
Komisja szuka nowych źródeł dochodów...
Nowa rządowa strategia ma w tym pomóc...
Komentarz Prezesa Polskiej Izby Handlu...