Nowości

Zioła w świątecznych potrawach wspomagają trawienie

Poniedziałek, 26 października 2009
Czas Świąt Bożego Narodzenia to spotkania przy suto zastawionym rodzinnym stole. Niestety, to także ciężki okres dla naszego żołądka. Niezastąpione stają się wtedy zioła dodawane do świątecznych potraw. Umiejętnie dostosowane do dania pomogą nam w uspokojeniu żołądka w trakcie i po świętach.  

Wiele ziół w czasie świąt spełnia podwójną rolę. Poza przyprawianiem aromatycznych posiłków pomaga także walczyć ze skutkami przejedzenia. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu właściwych przypraw  możemy pomóc sobie w walce z dolegliwościami takimi jak: ból żołądka, zgaga, nudności. Appetita posiada w swojej ofercie przyprawy, które nie tylko nadają niepowtarzalny smak i aromat przyrządzanym potrawom ale również pomagają w walce ze złym samopoczuciem spowodowanym nadmierną ilością jedzenia.

 

Kminek jest szeroko stosowany w piekarnictwie jako dodatek do pieczywa żytniego i pszennego. Pobudza wydzielanie soku trawiennego przez co pomaga poczuć ulgę po obfitym obiedzie. Podczas przygotowywania świątecznego menu można dodać kminku do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Kminek w odpowiednich ilościach łagodzi kurcze żołądkowo-jelitowe.

 

Podobne właściwości ma Majeranek, produkt o intensywnym oraz charakterystycznym smaku i zapachu.  Ta przyprawa jest w stanie najlepiej złagodzić dokuczliwe bóle brzucha. Majeranek możemy dodać do świątecznych zup, mięs i sosów. Poza właściwościami pomocnymi w trawieniu roślina ta ma w swoim składzie również kwasy organiczne i wapń. Pamiętajmy jednak, że majeranek dodajemy do potrawy na końcowym etapie jej przygotowywania.

 

Właściwości Bazylii także są nie do przecenienia. Skutecznie reguluje ona poziom cholesterolu w organizmie i ułatwia trawienie białka oraz tłuszczu. Niewielu wie, że ta roślina pobudza również pracę serca.

 

 

Estragon to wyszukane zioło o pikantnym smaku i delikatnym zapachu. Jest niezbędne w każdej kuchni do przyrządzania sosów. Należy go jednak używać ostrożnie i dobrze jest łączyć z pietruszką. Estragon działa wzmacniającą na żołądek. Jego właściwości są najbardziej przydatne dla osób cierpiących na nerwice, nieżyty i wzdęcia. Estragon z powodzeniem może także zastąpić sól.

 

Zioła są podstawą w każdej kuchni. Okres świąteczny to najlepszy czas na wypróbowanie przypraw marki Appetita. Warto je dodawać do menu, aby te święta przeżyć lekko i bez problemów.

 

 

Produkt                       Sugerowana cena

Kminek - 20 g                     ok. 1,20 zł
Majeranek -   8 g                ok. 1,20 zł
Bazylia - 10 g                     ok. 1,20 zł
Estragon - 10 g                   ok. 1,20 zł

 

TM

tagi: przyprawy , Appetita ,