Biała kiełbasa, to dla wielu osób potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj podajemy ją w wersji gotowanej z dodatkiem chrzanu. A gdyby tak wzbogacić ją warzywami, a całość upiec? Zyskujemy pełnowartościowy posiłek, a dodatkowo wyjątkową oprawę tradycyjnego dania.
Składniki (6 porcji):
6 kiełbas białych parzonych
800 g ziemniaków
6 średnich szalotek
2 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)
papryczki Piri-Piri (ilość według upodobań)
olej Rapso
ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
sól, pieprz
Wykonanie:
Kiełbasy kroimy na połówki i lekko nacinamy.
Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w łódeczki.
Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy. Obraną cebulę kroimy w połówki, a czosnek w cienkie plasterki.
Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przekładamy do formy do pieczenia. Dodajemy 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na wierzch dodajemy kładziemy kiełbaski, posypujemy ziołami i dolewamy wino.
Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i pieczemy 45 minut lub do momentu uzyskania miękkości ziemniaków.
Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki oraz papryczki i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubioną surówką.
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.