Nowości

Koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu oryginalnego BIO Roleski

Poniedziałek, 16 marca 2020
Kultowy sos, jakim jest ketchup znają i uwielbiają prawie wszyscy. Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty nowy ketchup ekologiczny BIO, którego każde 100 g powstało z aż 218 g pomidorów organicznych. Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny bez skrobi, glutenu, GMO i z certyfiko-wanych ekologicznych składników to gwarancja smaku w zgodzie z naturą, który doskonale uzu-pełni smak dań z całego świata. Poznajmy zatem przepis na oryginalne koreańskie tofu z oryginal-nym, ekologicznym keczupem Roleski.
Tofu to wynaleziony w Chinach w II w. p. n. e. przez Liu Ana twarożek sojowy. Preferowane przez mieszkańców Azji, ale również wegan i wegetarian tofu jest istotnym źródłem białka w diecie oraz produktem, z którego można stworzyć mnóstwo przepysznych dań. Naszym absolutnym hitem, który zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia, jest koreańskie tofu z jaśminowym ryżem, sosem oraz dodatkiem ketchupu BIO Roleski.

Składniki (4 porcje):
  • 2 kostki naturalnego tofu ok. 350g
  • Olej
Koreański sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki gochugaru lub wędzonej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ketchupu oryginalnego bio Roleski
  • ½ łyżeczki chilli
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • garść czarnego sezamu
  • dymka
  • marchewka i ogórek pokrojone w paski
  • limonka

 

  1. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Tofu kroimy w dużą kostkę. Prażymy sezam na suchej patelni.
  2. Gotujemy ryż, w misce mieszamy wszystkie składniki na sos.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu i smażymy na kolor złoty. Odkładamy na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  4. Na tą samą patelnię wlewamy sos, który zagotowujemy. Wrzucamy podsmażone tofu i mieszamy.
  5. Ryż przekładamy do 4 misek, polewamy sosem, na górę kładziemy tofu, marchewkę i ogór-ka.

Posypujemy sezamem i dymką. Całość skrapiamy limonką.

Ketchup Ekologiczny BIO Oryginalny Łagodny Roleski

Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł

Na
100g
20g
Kalorie92 kcal18 kcal
Energia388 kJ78 kJ
Tłuszcz< 0,5 g< 0,5 g
Węglowodany20 g3,9 g
Białko1,8 g0,4 g
Sól
2,3 g0,46 g


tagi: koreańskie tofu z jaśminowym ryżem , ketchup , BIO Roleski ,