Nowości

Burger z domowymi frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski

Poniedziałek, 09 marca 2020
Nowy ketchup ekologiczny BIO od Roleski z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadają mu wysublimowanej słodyczy, to recepta na podwójnie pomidorowy smak. Każde 100 g tego keczupu powstało z aż 218 g pomidorów organicznych, bez skrobi, glutenu, GMO. Podwójnie pyszny będzie także przyrządzony w domu burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski.
Jedzenie typu street food stało się ogniwem napędzającym do wspólnych spotkań w barach, bud-kach czy food truckach. Bo kto z nas nie miewa czasami ochoty na średnio wysmażonego burgera z rozpływającymi się w ustach dodatkami? Taki właśnie będzie burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i frytkami z dodatkiem ketchupu z suszonymi pomidorami BIO Roleski. To danie, które mo-żemy przyrządzić w domu i zachwycić nim naszych gości.

Składniki (4 porcje):
  • 800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany drobno
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • duża szczypta kuminu
  • duża szczypta kolendry
  • duża szczypta papryki słodkiej
  • 1 żółtko
  • 1 kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 4 bułki np. kajzerki, bawarskie
  • KETCHUP Z SUSZONYMI POMIDORAMI BIO
  • czerwona cebula
  • rukola
  • pomidor
  • kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
  • majonez lub inny sos do posmarowania bułki
Burger z wołowiną, czerwoną cebulą, rukolą i domowymi frytkami
  1. Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200g.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia. 
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. 
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.
  6. Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przy-krywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.
Ketchup Ekologiczny BIO z Suszonymi Pomidorami Łagodny

Cena: średnia cena półkowa ketchupu bio to 6,39 zł
       
 Na
 100g
 20g
 Kalorie 102 kcal 20 kcal
 Energia 430 kJ 86 kJ
 Tłuszcz < 0,5 g < 0,5 g
 Węglowodany 22 g 4,4 g
 Białko 1,9 g 0,4 g
 Sól
 2,2 g 0,45 g


tagi: burger z wołowiną , ketchup , BIO Roleski ,