Wszystkie zaprezentowane odmiany smakowe nie zawierają w swoim składzie glutaminianu sodu oraz sztucznych substancji wzmacniających smak i zapach. Produkty oferowane są w poręcznych, 113-gramowych opakowaniach, dzięki czemu ich zawartość można w całości wykorzystać podczas jednego posiłku.
Nowe pasztety sojowe Sante zastępują linię pasztetów SojVita. Zmieniła się nazwa produktów oraz szata graficzna opakowań. Ze składu pasztetów, oprócz glutaminianu sodu, wyeliminowano inne substancje wzmacniające smak i zapach.
"Pasztety Sante posiadają w swoim składzie aż 7 proc. białka sojowego, a także m.in. błonnik pszenny oraz naturalne przyprawy i aromaty. Usprawniona receptura oraz technologia produkcji pozwoliły wyeliminować ze składu pasztetów sojowych Sante glutaminian sodu, używany w przemyśle spożywczym do wzmacniania smaku potraw. Mimo, iż uważany jest za bezpieczny dodatek, nie brakuje wokół niego także kontrowersji. - Eliminacja glutaminianu sodu w nowych pasztetach Sante podkreśla naturalny charakter tych produktów. Ich smak jest bogaty i aromatyczny" - mówi Marcin Jerzewski z Sante.
Soja, oprócz wysokiej jakości białka, zawiera inne ważne składniki odżywcze, jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3 i omega 6), witaminy i minerały. Bazujące na niej produkty są lekkostrawne i pożywne. Soja dobroczynnie wpływa m.in. na układ krwionośny, sprzyja obniżaniu poziomu cholesterolu i wspomaga budowę mięśni.
W nowej ofercie Sante pojawił się również Paprykarz Warzywny, z którego składu także wyeliminowano glutaminianu sodu.
Pasztet sojowy o smaku naturalnym
Pasztet sojowy z koperkiem
Pasztet sojowy z papryką
Pasztet sojowy z pieczarkami
Pasztet sojowy z pomidorami
Opakowanie - 113g
Paprykarz Warzywny
Opakowanie - 120g
(Maja Święcka)