Nowości

Dodaj pikanterii daniom – sos Hot Chili od Roleski

Środa, 05 lutego 2020
Papryczka chili – która zgodnie z wierzeniami Majów jest naturalnym afrodyzjakiem - stanowi nie-oceniony dodatek w wielu kuchniach. Jej ognisty temperament wyrażany jest nie tylko w czerwo-nym kolorze, ale również ostrości, która kochana jest na całym świecie. Firma Roleski wprowadziła do swojej oferty Sos Hot Chili, który nada wielu potrawom głębokiego i ostrego smaku.
Chili – czyli mocno piecze!

Chili to ogólna nazwa przyjęta dla wielu odmian papryki, między innymi tabasco, habanero, piri-piri czy jalapeño. Jej pochodzenie sprawia, że stała się nieodłącznym składnikiem kuchni południowoa-merykańskiej. Chili jest także chętnie dodawane do dań hiszpańskich, amerykańskich i polskich. Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna sprawia, że po jej zjedzeniu serce zaczyna bić mocniej, po skroniach spływają kropelki potu, a w ustach rozgrywa się prawdziwa fiesta ostrości. Sos Hot Chili od Roleski został opracowany na bazie najlepszych papryczek chili, dzięki czemu sprawdzi się jako dodatek do ostrych dań na zimno i na ciepło.

Niezły Meksyk! I nie tylko

Chili jest uwielbiane przez fanów pikantnych doznań smakowych na całym świecie. Nic więc dziw-nego, że w kalendarzu znalazł się dzień poświęcony tej papryczce. Święto chili obchodzimy 3 lipca – to czas wakacji i przygód – czyli „chillowania”. Jednak Sos Hot Chili od Roleski to nie tylko idealny kompan do spędzania ciepłych wieczorów - może być użyty jako marynata do żeberek, skrzydełek i karkówki, które rozgrzeją nas do czerwoności – dosłownie i w przenośni – w każdym sezonie.   

Sos Hot Chili to nie tylko dodatek do dań meksykańskich – np. chili con carne, burrito czy taco. Ostrość sosu Roleski docenią także fani kuchni polskiej - Hot Chili z powodzeniem podkręci bowiem smak gulaszu, żeberek, pieczeni a nawet naleśników na słono, oraz standardowo tostów i kanapek. Można go stosować w towarzystwie lub zamiast sosów salsa oraz tabasco. Jedno jest pewne - chilli poleca się na chillout z najbliższymi przy dobrym posiłku.

Papryka na ostro

Hot Chili to sos z linii sosów ostrych, który swój smak zawdzięcza pikantnemu dodatkowi - paprycz-ce Scotch Bonnet, która jest pokrewną odmianą chili habanero. Papryczka ma lekko cytrusowy i bardzo ostry smak – w skali Scovilla wyceniona została na 100.000 do 325.000 punktów. Zjedzenie takiej papryczki powoduje, że tętno przyspiesza, a my odczuwamy jednocześnie pieczenie i przy-jemność, która związania jest z uwalnianiem przez nasz mózg naturalnych środków przeciwbólo-wych, czyli endorfin.

Sos Hot Chili od Roleski nie zawiera konserwantów, glutenu oraz GMO, dlatego z powodzeniem znajdzie swoje zastosowanie w wielu polskich kuchniach. Warto zapamiętać, że poza doznaniami smakowymi, chili bogate jest w witaminy A, C, B6 oraz żelazo, magnez, potas i mangan. Dodatek pikantnego chili pomaga także w trawieniu, podkręca metabolizm i chroni przez zatruciami pokar-mowymi, dlatego warto dania z dodatkiem sosu Roleski na stałe wpisać do naszego codziennego menu.

Sos Hot Chili Roleski 355g
Producent: ROLESKI Sp. z o.o.
Dystrybutor: ROLESKI Sp. z o.o.
Cena na półce: od 5,50 za 355g
www.republikaroleski.pl


Na
100g
 20g
Kalorie 124 kcal 25 kcal
Energia 526 kJ 105 kJ
Tłuszcz < 0,5 g 0 g
Węglowodany 29 g 5,7 g
Białko 1,2 g 0,2 g
Sól 1,5 g 0,29 g





tagi: sos Hot Chili od Roleski ,