Nieskategoryzowane

Polskie Smaki Regionów

Wtorek, 11 sierpnia 2009
Żywność wykonana według tradycyjnych receptur staje się coraz bardziej popularna wśród polskich konsumentów. Poszukiwane są produkty o oryginalnym smaku, wytwarzane na podstawie przepisów od lat udoskonalanych przez lokalnych producentów. Produkty regionalne są jednak mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych.

W odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów oraz handlowców poszukujących produktów, które urozmaicą ofertę sklepów, organizatorzy targów Polagra-Food przygotowali przestrzeń specjalną - "Smaki Regionów". To wyjątkowa okazja do spotkania małych, lokalnych producentów żywności, spróbowania specjałów tradycyjnej kuchni, a także nawiązania współpracy handlowej.

W przestrzeni "Smaki Regionów" zostaną zaprezentowane: wina, nalewki, chleby wypiekane dawnymi sposobami i znakomite ciasta, wędliny robione według starych receptur, sery oraz przetwory warzywne i owocowe i wiele innych smakołyków niemal z każdego zakątka Polski. Gospodarzami ekspozycji będą poszczególne województwa.

Na stoiskach wystawców będzie można spróbować i zakupić żywność o charakterze regionalnym, tradycyjnym i ekologicznym, produkty certyfikowane przez Komisję Europejską oraz certyfikowane w systemie "Jakość Tradycja". Zaprezentowana zostanie także sztuka ludowa, tradycyjne rzemiosło, rękodzieło oraz oferta gospodarstw agroturystycznych. Na terenie pawilonu "Smaki Regionów" odbędzie się również uroczysty finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

(maj)