Nowości

OSM Łowicz stworzył roślinne alternatywy dla sera we współpracy z ProVeg

Sobota, 18 maja 2019
Od 15 maja w sklepach dostępne są w pełni roślinne alternatywy dla serów, z certyfikatem V-Label, wprowadzające na rynek nową markę „Bez deka mleka” wyprodukowaną przez OSM Łowicz.
Produkty stworzone pod nowym brandem to plastry „Bez deka mleka” w wersji o smaku Goudy; z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem; wędzone z prażoną cebulką; papryką chilli i czarnuszką oraz kremowy „Bez deka mleka” w wersji: z borowikami lub z czosnkiem niedźwiedzim i kolorowym pieprzem. Sery zostały wzbogacone o wapń, witaminy z grupy B i kwas foliowy, co wyróżnia produkt na rynku. Bazują na tłuszczu i skrobi ziemniaczanej, nie zawierają soi, glutenu czy oleju palmowego. Obecnie „Bez deka mleka” dostępne są w sklepach Auchan, Carrefour, wkrótce pojawią się także na półkach innych sieci handlowych i sklepów.

„Obserwujemy trendy konsumenckie i wychodzimy im naprzeciw. Pokazujemy, że dzięki zaawansowanej technologii i doświadczeniu w produkcji tradycyjnych serów jesteśmy w stanie zaoferować wysokiej jakości produkty będące roślinnymi alternatywami dla tradycyjnych serów.” - mówi Agata Makowska Dyrektor Handlowy OSM Łowicz.

Zespół ProVeg Polska konsultował i wspierał producenta na jego drodze do wegańskich produktów od samego początku. W ramach współpracy przeprowadzane były testy organoleptyczne, konsultacje składu pod względem preferowanych przez grupę docelową substancji, oraz branding całej linii. Współpraca trwała kilka miesięcy, a w jej proces był zaangażowany cały zespół ProVeg. „Jesteśmy niezwykle dumni z tej współpracy. OSM Łowicz wykazał się wielką odwagą, decydując się na mocne wejście w rynek serów roślinnych. Tego typu produkty to wyjątkowo szybko rozwijająca się kategoria na świecie. Postrzegamy to jako ogromną zmianę na rynku żywności w Polsce. Chętnie zobaczymy kolejne duże marki spożywcze inwestujące w roślinne innowacje.” - mówi Patricia Homa, Dyrektor ProVeg Polska.

Wszystkie wprowadzone przez OSM Łowicz produkty mają certyfikację V-Label, poświadczającą, że skład produktu jest w 100% roślinny. Mogą więc po nie sięgać zarówno weganie, jak i osoby uczulone na laktozę, bez obaw o ukryte składniki.

W ramach współpracy, o nowych produktach na rynku jako pierwszy poinformował ProVeg na swoim profilu na Facebooku. Informacja pozyskała łącznie ponad 6 tysięcy reakcji, komentarzy i udostępnień, szybko rozprzestrzeniając się na inne profile i grupy wegan i wegetarian.



tagi: OSM Łowicz , produkty roślinne , ser , ProVeg ,