Składniki:• 40 dag ryżu białego marki Britta
• 20 dag łuskanego zielonego groszku (może być mrożony)
• 10 dag wędzonego boczku
• 10 dag mielonej wieprzowiny
• 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
• cebula
• 1/2 szklanki startego parmezanu
• sól, pieprz
• łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (oliwie), dodać pokrojoną drobno cebulę i chwilę smażyć razem, po czym wymieszać z mielonym mięsem i dusić pod przykryciem 15 min. Posolić. Zagotować 3 litry wody, wrzucić ryż Britta i groszek, gotować ok. 20 min. Odcedzić. Ugotowany ryż z groszkiem połączyć z uduszonym mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać startym parmezanem. Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę:
www.britta.pl oraz na fanpage:
www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.