Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach. Co dla tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości do świątecznych wypieków, a zarazem zaoszczędzić odrobinę czasu?
Z pomocą przychodzi marka Debic, która działa w branży gastronomicznej, kierując swoją ofertę dla profesjonalistów. Wszystkie produkty zostały opracowane z myślą o codziennym środowisku ich pracy, dlatego mają one za zadanie ułatwiać ją każdego dnia.
W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. – mówi Michał Doroszkiewicz, Ambasador marki Debic.
Dlatego też, doskonałym pomysłem na świąteczny deser przy kawie będzie Kremówka – Millefeuille Vanille autorstwa Michała Doroszkiewicza, właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Wieloletniego wykładowcy w Akademii Zeelandia. Obecnie Ambasadora marki Debic. Polskiego reprezentant Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.
Kremówka – Millefeuille Vanille Przepis na 12 osób
CIASTO FRANCUSKIE 500 g mąki T 500 250 g wody 10 g soli 500 g masła 82% Debic Croissant
Przygotowanie ciasta francuskiego: 1. Ciasto i masło powinno mieć podobną temperaturę ok. 10°C. 2. Rozwałkować masło do podobnej grubości. 3. Rozprowadzić masło na 2/3 powierzchni ciasta. 4. Ciasto złożyć na 3 części. 5. Powtórzyć proces wałkowania trzy razy, składając ciasto na 4 części. 7. Obrócić ciasto o 90° po każdym złożeniu. 8. Zawinąć ciasto szczelnie w folię i schłodzić do 0-4 ° C. Odczekać min. 2 godziny.
Proces pieczenia: 1. Rozwałkować ciasto do grubości 4mm. 2. Odkroić kawałek wielkości 65 cm x 45 cm. 3. Posypać powierzchnię cukrem pudrem i piec w 180°C. 4. Po upływie 10 minut, przykryć powierzchnię ciasta pergaminem i blachą do pieczenia (przygnieść ciasto). 5. Piec ok. 30 minut.
Crème pâtissière 350 g mleka 2% 70 g żółtek 70 g cukru kryształu 50 g skrobi kukurydzianej 1 laska wanilii 90g masła tradycyjnego Debic 82% (16-18°C)
Przygotowanie: 1. Podgrzać mleko z laską wanilii do 80°C. 2. Zmieszać żółtka, cukier kryształ i skrobię do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Połączyć z podgrzanym mlekiem. 4. Podgrzewać aż zgęstnieje. 5. Dodać mleko. 6. Ostudzić. 7. Zmieszać z masłem o temperaturze 16-18°C. 700 g śmietanki Debic Stand & Overrun
OSTATECZNA KOMPOZYCJA: 1. Przygotować wypieczone spody z ciasta francuskiego o wym. 30 x 20 cm. 2. Podzielić na dwie góry do ciasta. 3. Rozprowadzić crème pâtissière na spodzie ciasta. 4. Położyć warstwę ubitej Debic Stand & Overrun. 5. Przykryć górą, delikatnie przygnieść. 6. Udekorować ubitą Debic Stand & Overrun, posypać cukrem pudrem. 7. Ozdobić świeżymi owocami, laskami z czekolady i złotymi płatkami.
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.