Wielu z nas na myśl o świętach wyobraża sobie nie tylko kolorową choinkę z pięknymi dekoracjami, wyczekiwane prezenty, ale też suto zastawiony stół. Na kuszące zapachem, wigilijne potrawy czekamy cały rok. Niestety, tradycyjne przysmaki to prawdziwa bomba kaloryczna. Jak zatem spędzić święta bez ryzyka dodatkowych kilogramów? Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian w jadłospisie.
Świąteczne modyfikacje
Potrawy świąteczne kuszą wykwintnymi smakami i przyjemnymi aromatami, jednak są dosyć tłuste, co sprawia, że po kilku dniach lenistwa wielu z nas musi przejść na poświąteczną dietę. Bożonarodzeniowe dania można skutecznie odchudzić lub zastąpić modnymi posiłkami w wersji „light”. Przykładowo, jeśli decydujemy się na dania z makaronów, wybierajmy te, które są pełnoziarniste. Dania mięsne pieczmy lub gotujmy – smażone będą nasączone szkodliwym tłuszczem. Tradycyjne ziemniaki zastąpmy kaszą albo samymi warzywami, które nie będą ciężkostrawne. Wybierając wędliny, zawsze kupujmy te, które są naturalne i lekkie, jak na przykład produkty z linii light od marki Konspol. Szykując tradycyjne sałatki, nie dodawajmy dużej ilości jajek czy żółtego sera, a majonez zastąpmy wersją fit z jogurtem naturalnym.
Unikajmy słodkich napojów
Podczas świątecznego ucztowania zrezygnujmy z picia słodzonych i gazowanych napojów. Unikajmy również kompotów z dużą ilością cukru, które warto zastąpić herbatkami owocowymi lub wodą. Świąteczny poranek warto rozpocząć od szklanki ciepłej wody z cytryną pitej na czczo, która doda energii i pobudzi metabolizm. W czasie świąt starajmy się również ograniczyć alkohol, który jest kaloryczny i pobudza apetyt. Kilka lampek czerwonego wina może zakończyć się dla nas niekontrolowanym łakomstwem.
Gimnastyka dla zdrowia
Choć święta kojarzone są głównie z siedzeniem przy stole, to chcąc uniknąć dodatkowych centymetrów w pasie, warto od czasu do czasu poruszać się. Nie zapomnijmy o obowiązkowym spacerze z rodziną lub zorganizujmy wspólne wyjście np. na łyżwy. Będziemy się nie tylko doskonale bawić, ale dodatkowo spalimy kalorie po świątecznym obżarstwie. W bożonarodzeniowy poranek zróbmy również krótką gimnastykę, poćwiczmy mięśnie brzucha, które pobudzą do pracy jelita.
Fit sałatka z brokułami, winogronem i migdałami
Składniki na sałatkę:
• 1 brokuł
• opakowanie kiełbasy krakowskiej podsuszanej light w plastrach marki Konspol
• 5 jaj
• 500 g pieczarek
• pieprz, sól do smaku
• garść migdałów
• garść winogron
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Jaja kurze ugotuj na twardo, odstaw do wystygnięcia i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i włóż do osolonego wrzątku na 5 minut. Również odstaw do wystygnięcia. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smaż, dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Kiełbasę krakowską podsuszaną light w plastrach marki Konpsol pokrój w kostkę, a winogrona w połówki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, skrop oliwą z oliwek oraz posyp migdałami.
Sałatka z kurczakiem, awokado, cytrusami i granatem
Składniki:
• kilka plastrów polędwicy królewskiej light marki Konspol
• sól, pieprz
• 1 opakowanie suszonej kolendry
• 2 pomarańcze
• 1 awokado
• liście szpinaku
• 1 łyżka pestek dyni
• 1 łyżka suszonych pomidorów
• garść owoców granatu
Składniki na sos:
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżka miodu
• kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Polędwicę królewską light marki Konspol pokrój w cienkie plastry. Cytrusy obierz i filetuj. Awokado obierz i pokrój w plasterki, następnie skrop sokiem z cytryny. Liście szpinaku porwij na kawałki, a suszone pomidory posiekaj w paseczki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzuć do misy i wymieszaj. Posyp granatem.
Dressing:
Wszystkie składniki zblenduj do momentu otrzymania jednolitej masy. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.