Menu bożonarodzeniowe to prawdziwie wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem obchodzić święta bez ulubionej zupy grzybowej lub pysznych makowców? Osoby chore na celiakię nie muszą rezygnować z typowo świątecznych smakołyków. Istnieje mnóstwo pysznych i łatwych do przygotowania w domu dań, które będą doskonale pasować do świątecznego menu.
Świąteczny stół bez glutenu
Chcesz przygotować smakowite bożonarodzeniowe posiłki, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o czerwonym barszczu z uszkami albo z sentymentem wspominasz tradycyjną jarzynówkę z ciężkim majonezem? Nie wszyscy wiedzą, ale dieta bezglutenowa nie jest taka trudna jak się wydaje. Niemal każdy świąteczny posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów. Swoich „bezglutenowych” gości możesz więc poczęstować aromatyczną bezglutenową zupą grzybową z kiełbaskami z indyka lub talerzem smakowitych bezglutenowych wędlin od marki Konspol. Pamiętajmy - kupując składniki na świąteczne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.
Bezglutenowa zupa grzybowa
Składniki:
• 150 g suszonych borowików
• kilka kiełbasek z indyka marki Konspol
• 4 listki laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• kilka ziaren pieprzu
• 500 g kapusty kiszonej
• 2 łyżeczki kminku
• 2 mała cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• sól, pieprz do smaku
• 3 ziemniaki
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Kiełbaski z indyka marki Konspol kroimy w półksiężyce, wkładamy do garnka, wlewamy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, uzupełniamy wodą. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż wywar nabierze smaku. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, szklimy na małej patelni i dokładamy do zupy. Kapustę kroimy, wrzucamy z kminkiem do zupy. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do momentu aż będą miękkie. Dodajemy do zupy.
Bezglutenowe krokiety-woreczki
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 2 szklanki bezglutenowej mąki uniwersalnej
• 1,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju
• szczypta soli
Składniki na farsz:
• mała główka kapusty
• 0,5 kg pieczarek
• 40 dag kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
• 1 cebula
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka oleju
• Pęk kopru
Przygotowanie:
Wymienione składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki. W dalszej kolejności należy poszatkować kapustę, ugotować ją, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na wolnym ogniu. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce i udusić na patelni z odrobiną soli, aż odparują wodę. Tak przygotowaną kiełbasę, cebulę i pieczarki dodajemy do przygotowanej wcześniej kapusty. Całość wymieszać i przyprawić według uznania. Później farsz należy nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijamy w woreczki i zawiązujemy gałązką kopru.