Coraz więcej osób świadomie poszukuje produktów, które nie tylko są zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych - lecz również powstają z szacunkiem dla środowiska naturalnego. Takie produkty pozwalają nam komponować zbilansowaną dietę nas samych i naszych najbliższych, a także na co dzień i w prosty sposób być "eko". Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, firma Polmlek wprowadza, sery żółte, ser mozzarella i masło, powstałe z ekologicznego mleka. Są one sygnowane prestiżowym, europejskim symbolem tzw. "Euroliścia", które potwierdza, iż wytworzono je zgodnie ze wspólnotowymi zasadami rolnictwa ekologicznego.
EKOwybory na co dzień
Jeszcze do niedawna dbałość o właściwe żywienie oznaczała przede wszystkim unikanie wysoko przetworzonej żywności, nadmiernej ilości cukru czy tłuszczu oraz staranie o odpowiednie zróżnicowanie codziennego jadłospisu. Te zasady nie tracą nic ze swojej aktualności, jednak w ostatnich latach nasze spojrzenie na zdrową dietę zdecydowanie i dynamicznie się rozszerza. Prężnie rozwijający się nurt "slow food" nauczył wiele osób przywiązywania wagi do samego sposobu wytwarzania, jak również do pochodzenia składników. Dla świadomych konsumentów dziś liczy się jakość produktu, nierozerwalnie związana z takimi metodami produkcji, które oznaczają odpowiedzialne gospodarowanie naturalnymi zasobami naszej planety.
Świadomość ekologiczna rośnie w siłę i coraz więcej ludzi z uwagą i troską podchodzi do zagadnień ochrony przyrody, klimatu, bioróżnorodności. - Dzięki odpowiedzialnemu wyborowi produktów, które kupujemy każdego dnia, możemy w wymierny sposób wspierać zrównoważony rozwój - mówi Mata Tomaszewska z działu marketingu firmy Polmlek. – Wprowadzając sery i masło, wytwarzane na bazie mleka ekologicznego, Polmlek dostarcza produkty najwyższej jakości, powstałe z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.
"Euroliść" - gwarancją jakości
Sklepowe półki uginają się dziś od produktów, które pretendują do bycia w pełni naturalnymi czy przyjaznymi dla środowiska. Warto pamiętać, że pewność wyboru zapewniają odpowiednie certyfikaty i symbole. Europejskie logo produkcji ekologicznej to tzw. "Euroliść", czyli białe gwiazdki tworzące kształt liścia na zielonym tle. Ten znak jest gwarancją, że produkt i jego wytwórca spełnili wiele restrykcyjnych norm, które są niezbędne do uzyskania tego prestiżowego oznaczenia. – Nasze EKO produkty na bazie mleka ekologicznego posiadają wspólnotowe logo „Euroliścia”, co oznacza, iż powstały zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa ekologicznego – mówi Marta Tomaszewska. – Pamiętajmy, iż ten znak jest również gwarancją wysokiej i stałej jakości. Surowe, europejskie kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji, począwszy od tego, czym karmiona jest krowa, poprzez cały proces przetwarzania aż do wyrobu gotowego.
Rolnictwo ekologiczne
Rolnictwo ekologiczne oznacza takie metody produkcji żywności, które są najbardziej zrównoważone i przyjazne naturalnemu środowisku. Gospodarstwa ekologiczne w procesie uprawy roślin i hodowli zwierząt przestrzegać muszą określonych zasad. Wykorzystywane są tu naturalne sposoby wytwarzania: środki pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzone technologicznie. Nie można wykorzystywać środków chemicznych – pestycydów czy nawozów syntetycznych, a w odżywianiu zwierząt hodowlanych zakazane jest stosowanie antybiotyków, hormonów, GMO. Zwierzęta spędzają czas na wolnym wybiegu, a ekologiczna pasza pochodzi zazwyczaj z własnego gospodarstwa i ma znane oraz sprawdzone właściwości. Takie metody produkcji wspierają zachowanie różnorodności biologicznej, przyczyniają się do zrównoważonego wykorzystania zasobów naturalnych, ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt. Rolnictwo ekologiczne to źródło zdrowej, smacznej żywności.
SmacznEKO dnia!
Z rolnictwa ekologicznego pochodzi mleko, na bazie którego powstają EKO produkty Polmleku – masło, ser mozzarella i sery żółte (gouda, morski, edamski). Ich włączenie do codziennej diety z pewnością przyniesie wymierne korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nabiał to doskonałe źródło cennych składników – białka, witaminy A, D i witamin z grupy B, np. B12 i B2, wapnia, fosforu, selenu, magnezu i cynku. Mleko wpływa pozytywnie na układ krwionośny, redukuje nadciśnienie, zapobiega osteoporozie, problemom z oddychaniem, zwalcza próchnicę i doskonale nawadnia organizm.
Walory zdrowotne, wspieranie środowiska naturalnego – to niezwykle ważne argumenty, przemawiające za wyborem ekologicznego nabiału od Polmleku. Jednak z pewnością nie jedyne. Ekologiczne masło, ser mozzarella i sery żółte Polmleku to również niezmiennie doskonały smak i szerokie możliwości kulinarnego wykorzystania. Z pewnością na co dzień idealnie spełnią swą główną funkcję jako nieodzowny składnik kanapek, jednak warto również sięgnąć po szersze inspiracje – na przykład upiec mleczne bułeczki z ekomasłem, a ekoser żółty dodać do tortilli.
Pyszne, zdrowe dania z ekonabiałem to gwarancja smacznEKO dnia!