W gotowaniu nie ma nic lepszego niż intensywność smaków i aromatów. Zioła od wieków odgrywały w kuchni istotną rolę. Z ich pomocą pospolite dania, zmieniały się w wykwintne potrawy. Rosły w każdym przydomowym zagajniku, zbierano je na łąkach i dbano, aby w kuchni nie brakowało ich przez cały rok. Dziś świeże przyprawy doceniamy na nowo. Coraz więcej osób uprawia je w ogrodach, sadzi w domowych szklarniach, albo kupuje na lokalnych bazarach. Wszystko po to, aby codzienna kuchnia zaskakiwała i była nieoczywista. A gdy połączymy je z aromatycznym Majonezem Kieleckim z czosnkiem, stworzymy mnóstwo letnich, wyśmienitych przekąsek. Sprawdźmy zatem, co sami możemy włączyć do naszego menu.
Pieczone warzywa
Wakacyjna dieta aż się prosi o wykorzystanie sezonowych warzyw. A te wyśmienicie smakują w wersji pieczonej lub grillowanej. W porze obiadowej sprawdzą się warzywa faszerowane pożywną kaszą lub ryżem z dodatkiem świeżych ziół i majonezu z czosnkiem. Majonez można dodać do farszu lub podać bezpośrednio na upieczone danie. Nam szczególnie zasmakowały poniższe propozycje:
- cukinia z pęczakiem, drobno siekaną młodą marchewką, groszkiem i pietruszką,
- bakłażan z kaszą jaglaną, kurczakiem i czerwoną papryką zapiekany pod pierzynką z rozmarynu i oregano,
- żółta papryka z ryżem, tuńczykiem, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem bazylii i kolendry.
Dipy, salsy i sałatki
Lato nie może obejść się również bez dipów, które najlepiej podawać z surowymi warzywami pokrojonymi w tzw. słupki. W tym przypadku Majonez Kielecki z czosnkiem będzie stanowił niesamowicie wyrazistą w smaku bazę sosu. Naszym hitem jest majonezowo – jogurtowy sos z drobno posiekaną pietruszką, bazylią, miętą, i koperkiem. W przypadku salsy polecamy banalnie prostą wersję z pomidorów i ogórków z dodatkiem kolendry i majonezu. Te pospolite warzywa połączone z aromatycznymi ziołami będą genialnym dodatkiem do mięs, ryb oraz chrupkiego pieczywa. I na koniec pomysł na sałatkę w… naleśniku. To propozycja dla głodomorów, którzy choć uwielbiają kuchnię roślinną, lubią uzupełniać je o sycące dodatki. Jak to zrobić? Gotowe naleśniki posmaruj Majonezem Kieleckim z czosnkiem, oprósz je ziarnami sezamu oraz dyni i wyłóż ulubioną sałatkę. Taka przekąska będzie nie tylko bogata w wartości odżywcze, ale również wyjątkowo apetyczna.
Jak widać, Majonez Kielecki z czosnkiem to dodatek niesłychanie uniwersalny. Dzięki swojej recepturze doskonale podkreśla smak potraw. Połączony ze świeżymi warzywami i ziołami podkręci nasze wakacyjne menu.
Sugerowana cena: 6,15 zł brutto, gramatura: 310 g