Składniki:
• 4 udka z kurczaka
• 20 dag ryżu białego marki Britta
• 3 łyżki oleju z winogron lub oliwy
• duża cebula
• duży ząbek czosnku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• papryka
• 1 ½ szklanki rosołu drobiowego z kostki
• kilka nitek szafranu
• nieduży liść laurowy
• sól, pieprz
• zielony groszek konserwowy do dekoracji
Wykonanie:
Udka posolić, posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju (oliwie) z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę, dodać do udek wraz z liściem laurowym. Rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlać do przygotowanego kurczaka. Przykryć go ryżem (nie mieszać). Zapiekać ok. 30 min. pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 C. Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i chwilę jeszcze podgrzewać.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę:
www.britta.pl oraz na fanpage:
www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.