Marka Barilla znana jest z bogatej oferty makaronów i sosów przygotowanych z produktów najwyższej jakości, według włoskiej receptury. Z każdym rokiem, na polskim rynku wzrasta popularność sosów pesto:
- Pesto alla Genovese to smak i zapach liści bazylii z domowym aromatem serów Grana Padano i Pecorino Romano.
- Pesto Rosso to kompozycja pomidorów, octu balsamicznego z Modeny i sera Grana Padano.
- Pesto Pomodoro Secchi wzbogacone zostało niepowtarzalnym smakiem pomidorów suszonych we włoskim słońcu.
Aromatyczne sosy w połączeniu z odpowiednio dobranym makaronem to szybki i zdrowy posiłek, który podbił serca Polaków. W sezonie wiosennym firma Barilla postanowiła wyjść poza utarte schematy i zaproponować nowe zastosowanie swoich produktów. Pesto znakomicie sprawdza się bowiem jako składnik dań przygotowywanych na grilla – jako marynata do mięs, ryb czy warzyw. Producent poleca również pesto jako dodatek do sałatek, dipów i burgerów. Warto podkreślić, że sosy marki Barilla przygotowywane są bez dodatku konserwantów i barwników.
W celu podniesienia świadomości konsumentów w zakresie możliwych zastosowań sosów pesto, Barilla zaplanowała akcje promocyjne. W sklepach pojawią się dodatkowe ekspozycje produktów oraz ulotki zawierające inspiracje i przepisy na grillowane dania z pesto. Na sąsiednich rynkach aż 50% zakupionych sosów pesto konsumenci wykorzystują właśnie do przyrządzania potraw na grilla.
Jako przedsmak nadchodzącej akcji promocyjnyej prezentujemy jedną z nowych propozycji Barilli.
Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowejSkładniki (dla 4 osób)Sałatka- 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
- ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
- 200 g młodych liści szpinaku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 8 plastrów pancetty
- 80 g pistacji solonych
Dressing- 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
- Sok i otarta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki miodu
- Sól, świeży pieprz
Sposób przygotowania- Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
- Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
- Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut.
- Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
- Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.