Składniki:• 3 duże papryki czerwone
• 1 papryczka pikantna
• 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
• 1 torebka kaszy orkiszowej marki Halina
• 1 puszka pomidorów pokrojonych (400 g)
• 1/2 małej cukinii
• 1 cebula
• 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
• świeży tymianek (opcjonalnie)
• 2 łyżki dobrego oleju
• sól, pieprz
Wykonanie:1. Cebulę, papryczkę, kurczaka i cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.
2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy: papryczkę, cukinię i suszony tymianek. Całość podsmażamy przez 5–7 minut.
3. W międzyczasie gotujemy kaszę orkiszową, według zaleceń producenta. Ugotowaną kaszę odcedzamy.
4. Dodajemy kaszę na patelnię, dodajemy pomidory i całość dusimy kilka minut, aż odparuje trochę płynu, a składniki ładnie się połączą. Doprawiamy do smaku.
5. Umyte papryki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy do każdej połówki solidną porcję z patelni.
6. Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 15 minut. Po tym czasie foremkę przykrywamy folią aluminiową i ponownie pieczemy przez 15 minut. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to długość pieczenia zwiększamy w obu przypadkach o 10 minut.
7. Gotową paprykę wyjmujemy na talerze i podajemy z porcją sałat.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę:
www.halina.eu