Wyniki kontroli wykazały że ponad 9 procent skontrolowanych partii serów podpuszczkowych dojrzewających, posiadało nieprawidłowe oczkowania oraz nieprawidłowy smak i zapach. Poza tym stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta.
Kontrola stwierdziła, że 40 proc. marynat rybnych posiada mniej mięsa, niż deklaruje na opakowaniach producent.
Niewłaściwe oznakowanie wykazano w 66,7 proc. skontrolowanych partii pieczywa, w 60,5proc. partii wędlin podrobowych i parówek, w 56,7 proc. partii marynat rybnych oraz w 22,7 proc. partii serów podpuszczkowych dojrzewających.
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS, wydały 23 zalecenia pokontrolne, w których zobowiązały producentów do usunięcia nieprawidłowości.
(MN)
tagi: raport , produkty spożywcze ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...