Składniki:• 4 szklanki mąki pszennej
• 4 łyżki mąki razowej
• 1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
• 10 jajek (L)
• 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
• 200 ml oleju Rapso
• 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
• otarta skórka z 2 cytryn
• 3 łyżki masła orzechowego
• szczypta soli
• 4 łyżki cukru waniliowego
• 4 łyżki kakao
• 100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
• 500 g malin
• 1/2 szklanki wody
• cukier (według uznania)
Wykonanie:- Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
- Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy.
- Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
- Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.
- Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
- Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.
Smacznego!