Nowości

Dwie, różne babki wielkanocne za jednym zamachem

Czwartek, 01 marca 2018
By ułatwić sobie wielkanocne prace warto sięgnąć po przepis na dwie pyszne babki, które można przygotować w tym samym czasie.
Składniki:
•    4 szklanki mąki pszennej
•    4 łyżki mąki razowej
•    1 i 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego
•    10 jajek (L)
•    10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
•    200 ml oleju Rapso
•    3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
•    otarta skórka z 2 cytryn
•    3 łyżki masła orzechowego
•    szczypta soli
•    4 łyżki cukru waniliowego
•    4 łyżki kakao
•    100 g orzechów włoskich Kresto + kilka do ozdoby
•    500 g malin
•    1/2 szklanki wody
•    cukier (według uznania)

Wykonanie:
  1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
  2. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Drugą część ciasta ponownie dzielimy na połówki, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe - całość mieszamy.
  4. Foremkę np. okrągłą babkową smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
  5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy (za pomocą patyczka) czy ciasta są upieczone.
  6. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
  7. Upieczone, wystudzone ciasta można polać musem malinowym, udekorować malinami lub polukrować.
Smacznego!



tagi: Rapso , przepisy kulinarne ,