Składniki na jajka:• 6-8 jajek ugotowanych na twardo
• sok buraczany (tyle, aby w całości przykryć jajka)
• 1 średnia cukinia
• wasabi (ilość według gustu)
• 1 ząbek czosnku
• 1 czerwona papryka
• roszponka
• sól, pieprz
Wykonanie:- Ugotowane jajka umieszczamy w misce i wlewamy tyle soku buraczanego, aby wszystkie jajka były przykryte. Miskę przykrywamy i wkładamy na 4–5 dni do lodówki.
- Po tym czasie jajka wyciągamy z zalewy. Każde jajko przekrawamy na pół. Układamy na talerzu.
- Cukinię ścieramy na tarce do warzyw. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy. Po 5 minutach odciskamy sok.
- Cukinię łączymy z 3-4 łyżkami majonezu (przepis poniżej). Dodajemy wasabi według gustu oraz starty czosnek.
- Na każde jajko nakładamy porcję farszu.
- Paprykę drobno kroimy.
- Na jajkach umieszczamy listki roszponki, kosteczki papryki niewielkie ilości wasabi oraz domowy majonez.
Składniki na majonez:• olej Rapso (400 ml)
• 2 żółtka
• 2 łyżki octu/soku z cytryny
• 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon
• 2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1/3 łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
Wykonanie:- Żółtka wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę miksujemy (ok. 10–15 sekund) lub ubijamy trzepaczką.
- Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Miksujemy (ok. 5 sekund) lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników.
- Sporymi porcjami wlewamy olej cały czas miksując. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
- Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
Smacznego!