Składniki:• 4 jajka L (w temp. pokojowej)
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
• 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
• 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
• szczypta soli
• śmietana 36% (400 ml)
• brzoskwinie w puszce Beach Flower
• świeży owoc granatu
Wykonanie:- Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
- Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
- Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
- Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
- Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
- Śmietanę ubij na sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
- Na sam koniec wyłóż owoce.
Smacznego!