Nowości

Pavlova z brzoskwiniami i granatem

Piątek, 26 stycznia 2018
Pavlova z brzoskwiniami i granatem to deser zachwycający prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem.
Składniki:
•    4 jajka L (w temp. pokojowej)
•    250 g drobnego cukru do wypieków
•    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
•    1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
•    1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
•    szczypta soli
•    śmietana  36% (400 ml)
•    brzoskwinie w puszce Beach Flower
•    świeży owoc granatu

Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
  2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
  3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
  5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
  7. Śmietanę ubij na  sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Na sam koniec wyłóż owoce.
Smacznego!



tagi: Pavlova z brzoskwiniami i granatem , deser ,