Advertisement

Nowości

Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan

Czwartek, 25 stycznia 2018
Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan to propozycja na wykwintne, a przy tym zdrowie i proste w przygotowaniu danie.
Składniki na kotleciki:
•    300 g kaszy jaglanej
•    500 g bobu Happy Frucht (waga przed obraniem)
•    3 łyżki kaparów hiszpańskich Beach Flower
•    4 ząbki czosnku
•    olej rzepakowy (Rapso)
•    2 jajka
•    sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kaszę ugotuj na sypko. Ostudź.
2.Bób obierz ze skórek. Ostudź, lekko pognieć widelcem.
3. Połącz kaszę z bobem, dodaj jajka, sól, pieprz oraz pokrojone kapary. Wyrób na jednolitą masę.
4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na średnim ogniu tak, aby nie przypiekły się za szybko.

Składniki na dodatki:
•    mała kapusta czerwona
•    1 laska cynamonu
•    olej rzepakowy (Rapso)
•    300 ml cherry
•    4 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:
1. Kapustę posiekaj. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj trochę oleju Rapso i smaż chwilę cały czas mieszając.
2. Dodaj do kapusty cynamon, cherry oraz ocet balsamiczny. Całość duś ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie ponownie octem balsamicznym.

Składniki na dodatki:
•    1 duży pęczek natki pietruszki
•    olej rzepakowy Rapso
•    orzechy pecan Kresto
•    10 g parmezanu
•    2 ząbki czosnku
•    otarta skórka z 1/2 cytryny
•    sól, pieprz

Wykonanie:
1. Czosnek obierz i wrzuć do blendera, natkę pokrój i też przełóż do blendera.
2. Parmezan, garść orzechów oraz otartą skórkę z cytryny zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami dolewając oleju. Dodaj go tyle, aby uzyskać odpowiadającą Ci gęstość.
3. Podawaj w osobnym naczyniu i zamaczaj w nim kotleciki.



tagi: kotleciki jaglane z bobem , przepisy kulinarne ,