Nowości

Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso

Czwartek, 28 grudnia 2017
Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie.
Składniki na roladki:
•    16 sznycli z indyka
•    32 plastry boczku wędzonego
•    ok. 200 g moreli suszonych Kresto
•    4–5 dużych ząbków czosnku
•    4 ostre papryczki (opcjonalnie)
•    250 ml wina białego wytrawnego
•    1 łyżka masła
•    olej
•    sól, pieprz

Składniki na sałatkę:
•    mix sałat
•    sałata lodowa, papryka, marchewka
•    składniki na dresing: orzechy piniowe Kresto, miód, musztarda, olej Rapso, sól, pieprz, czosnek

Wykonanie:
  1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
  2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
  3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
  4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
  5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
  6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
  7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
  9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
  10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.



tagi: Rapso , Roladki z indyka z bekonem , olej , przepisy kulinarne ,