Składniki na roladki:• 16 sznycli z indyka
• 32 plastry boczku wędzonego
• ok. 200 g moreli suszonych Kresto
• 4–5 dużych ząbków czosnku
• 4 ostre papryczki (opcjonalnie)
• 250 ml wina białego wytrawnego
• 1 łyżka masła
• olej
• sól, pieprz
Składniki na sałatkę:• mix sałat
• sałata lodowa, papryka, marchewka
• składniki na dresing: orzechy piniowe Kresto, miód, musztarda, olej Rapso, sól, pieprz, czosnek
Wykonanie: - Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
- Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
- Morele kroimy w wąskie paseczki.
- Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
- Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
- Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
- Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
- Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.