Składniki: • 200 g ryżu brązowego Britta
• 500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
• 250 g jarmużu
• 1 duży pęczek natki pietruszki
• 4 łyżeczki ostrej musztardy np. rosyjskiej
• 1 duża cebula
• 3 duże ząbki czosnku
• olej
• 3 łyżki drobnych otrębów owsianych
• 6 łyżek mleka
• 1–2 łyżeczki pieprzu
• 2–3 łyżeczki soli
Wykonanie:- Ryż brązowy marki Britta ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
- Jarmuż umyj, wytnij twarde części i drobno go pokrój.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
- Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż brązowy marki Britta, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
- Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
- Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
- Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę:
www.britta.pl oraz na fanpage:
www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.