Nowości

Pulpety z ryżem brązowym Britta, wołowiną i jarmużem

Środa, 20 grudnia 2017
Pulpety z ryżem brązowym Britta, wołowiną i jarmużem to pyszna propozycja na sycący posiłek.
Składniki:
•    200 g ryżu brązowego Britta
•    500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
•    250 g jarmużu
•    1 duży pęczek natki pietruszki
•    4 łyżeczki ostrej musztardy  np. rosyjskiej
•    1 duża cebula
•    3 duże ząbki czosnku
•    olej
•    3 łyżki drobnych otrębów owsianych
•    6 łyżek mleka
•    1–2 łyżeczki pieprzu
•    2–3 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Ryż brązowy marki Britta ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
  2. Jarmuż umyj, wytnij twarde części i drobno go pokrój.
  3. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż brązowy marki Britta, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
  5. Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju. 
  6. Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
  7. Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.



tagi: Britta , pulpety z ryżem brązowym ,