Wzrost cen tego surowca oznacza, że produkcja cukru jest mniejsza niż konsumpcja. Spowodowane jest to tym, że nastąpił spadek produkcji w Indiach, które są jednym z dwóch największych producentów cukru na świecie.
Eksperci firmy Kingsman prognozują, że deficyt w tym roku będzie wynosił 9,7 mln ton cukru, a w przyszłym będzie to już tylko 1.6 mln ton cukru. Natomiast Światowa Organizacja Cukru prognozuje, że deficyt będzie w tym roku wynosił 3,5 mln ton, a w 2010 roku 5 mln ton.
Instytut Badań Polityki Rolnej i Żywnościowej zakłada, że do 2018 roku rosnący popyt na cukier, spowodowany produkcją etanolu oraz malejącą produkcją surowca w Indiach i Europie przyczyni się do wzrostu produkcji o 22,6 proc., ale konsumpcja o prawie 20 proc.
(MN)
tagi: cukier , wzrost cen ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...