Wzrost cen tego surowca oznacza, że produkcja cukru jest mniejsza niż konsumpcja. Spowodowane jest to tym, że nastąpił spadek produkcji w Indiach, które są jednym z dwóch największych producentów cukru na świecie.
Eksperci firmy Kingsman prognozują, że deficyt w tym roku będzie wynosił 9,7 mln ton cukru, a w przyszłym będzie to już tylko 1.6 mln ton cukru. Natomiast Światowa Organizacja Cukru prognozuje, że deficyt będzie w tym roku wynosił 3,5 mln ton, a w 2010 roku 5 mln ton.
Instytut Badań Polityki Rolnej i Żywnościowej zakłada, że do 2018 roku rosnący popyt na cukier, spowodowany produkcją etanolu oraz malejącą produkcją surowca w Indiach i Europie przyczyni się do wzrostu produkcji o 22,6 proc., ale konsumpcja o prawie 20 proc.
(MN)
tagi: cukier , wzrost cen ,
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Bartosz Olejarski został powołany na stanowisko Dyrektora...
W maju br. ceny w sklepach spożywczych wzrosły średnio rok...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...