SKŁADNIKI: Na placki:- 3-4 duże ziemniaki
- 1/2 dużego lub 1 mały seler
- 2-3 szalotki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
- sól, pieprz
Na dip:- 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
- świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well