Nowości

Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem

Poniedziałek, 04 grudnia 2017
Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
SKŁADNIKI:

Na placki:
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1/2 dużego lub 1 mały seler
  • 2-3 szalotki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek)
  • sól, pieprz
Na dip:
  • 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego
  • świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min      LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu


W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well


tagi: pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe , przepisy kulinarne , Well-well ,