Nowości

Idealna na każdą porę roku

Czwartek, 30 listopada 2017
Każdy kto miał okazję spędzić choć kilka dni we Włoszech i spróbować lokalnej kuchni wie, dlaczego jest tak popularna na świecie. Jej smak, różnorodność i prostota przygotowania sprawiają, że nawet niechętni kulinarnym podbojom próbują swoich sił przy garnku z pastą.
Cucina italiana swoją pozycję zawdzięcza nie tylko prostocie, ale również szybkości, z jaką można przygotować dania. Klasyczny przepis, pasta al pomodoro, to raptem 15 min pracy. Sposób, w jaki przygotowuje się włoskie dania, odzwierciedla podejście do życia mieszkańców półwyspu apenińskiego. Ma być przede wszystkim przyjemnie. To motto idealnie sprawdzi się zwłaszcza teraz, kiedy za oknem szary listopad i doskwiera brak słońca. Szybka i pyszna pasta przywoła wspomnienia wakacji i wprowadzi włoski klimat do domu choć na chwilę. Od czego zacząć? Od pomysłu, a potem składników. Kiedy przygotowujemy proste dania, to niezwykle ważna jest ich jakość. Makaron ugotowany al dente, to więcej niż połowa sukcesu. Poniżej propozycja przepisu jednego ze zwycięzców konkursu Barilla Cup, którego III edycja niedawno się skończyła.

Penne rigate w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu Penne Rigate Barilla
- 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 100 g boczku
- 150 g mascarpone
- 1/3 szklanki bulionu lub wody
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- do podania: tarty parmezan, listki świeżej bazylii

WYKONANIE:
Szpinak myjemy i przekładamy do dużego durszlaka. Boczek oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy go na sitku, w którym znajduje się szpinak, przelewając liście gorącą wodą. Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Po kilku minutach odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy suszone pomidory, bulion oraz mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do powstania kremowego sosu. Na patelnię wrzucamy makaron i szpinak, ponownie mieszamy. Podajemy posypane startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.


tagi: Penne Rigate Barilla , makaron ,