Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem
Składniki (10 sztuk)
• świeży szpinak - 80 gramów
• mąka pszenna - 1,5 szklanki
• mleko - 1 szklanka
• woda gazowana - 1 szklanka
• jajka - 2 sztuki
• olej - 1 łyżka
• sól - szczypta
Dodatki:
• ketchup Kotlin Łagodny
• ser typu mozzarella w plastrach
• ulubiona wędlina
• masło klarowane - do smażenia
Sposób przygotowania:
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.
Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem
Składniki:
Ciasto:
• 230 g mąki pszennej
• 100 g masła
• łyżka śmietany
• 3 łyżki zimnej wody
• 0/5 łyżeczki soli
Nadzienie:
• 2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny
• 250 g tłustego twarogu
• spora szczypta soli
• spora szczypta pieprzu
• łyżka śmietany
• pół czerwonej papryki
Dodatkowo:
• Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
• 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
• ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
• precelki na rogi Rudolfa
• odrobina masła i bułki tartej do foremek
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.