Nowości

Kotlin - przepisy na pyszne, mikołajkowe śniadania

Poniedziałek, 27 listopada 2017
Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

Składniki (10 sztuk)

•    świeży szpinak - 80 gramów
•    mąka pszenna - 1,5 szklanki
•    mleko - 1 szklanka
•    woda gazowana - 1 szklanka
•    jajka - 2 sztuki
•    olej - 1 łyżka
•    sól - szczypta

Dodatki:
•    ketchup Kotlin Łagodny
•    ser typu mozzarella w plastrach
•    ulubiona wędlina
•    masło klarowane - do smażenia

Sposób przygotowania:
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć –  w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.



Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem

Składniki:

Ciasto:
•    230 g mąki pszennej
•    100 g masła
•    łyżka śmietany
•    3 łyżki zimnej wody
•    0/5 łyżeczki soli

Nadzienie:
•    2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny
•    250 g tłustego twarogu
•    spora szczypta soli
•    spora szczypta pieprzu
•    łyżka śmietany
•    pół czerwonej papryki

Dodatkowo:
•    Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
•    10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
•    ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
•    precelki na rogi Rudolfa
•    odrobina masła i bułki tartej do foremek


Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.


tagi: przepisy kulinarne , Ketchup Kotlin ,