Nowości

Koncentrat Grzybowej Krakus - przepisy kulinarne

Piątek, 24 listopada 2017
Koncentrat Grzybowej Krakus, przepisy kulinarne
Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Składniki (4 porcje):

•    2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
•    1,5 litra bulionu warzywnego
•    1 średnia szalotka
•    1 łyżka masła
•    1 łyżka mąki pszennej
•    150 ml śmietany do zup
•    2 średnie bulwy topinamburu
•    3 łyżki oleju
•    świeży tymianek
•    czerwony pieprz

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.


Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Ciasto:
•    350 g mąki pszennej
•    jajko
•    1/3 szklanki ciepłej wody
•    2 łyżki oleju

Farsz:
•    200 g kaszy gryczanej
•    mała czerwona cebula
•    łyżka oleju
•    pęczek natki pietruszki
•    pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
•    sól
•    pieprz

Sos grzybowy:
•    Koncentrat Grzybowej Krakus
•    mała cebula
•    łyżka oleju
•    2 liście laurowe
•    2 ziarna ziela angielskiego
•    duża łyżka śmietany 18%

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.



tagi: Krakus , wigilijna zupa grzybowa z topinamburem ,