Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
Składniki (4 porcje):
• 2 butelki koncentratu Grzybowej Krakus
• 1,5 litra bulionu warzywnego
• 1 średnia szalotka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• 150 ml śmietany do zup
• 2 średnie bulwy topinamburu
• 3 łyżki oleju
• świeży tymianek
• czerwony pieprz
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki.
Przelej do garnka bulion, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
Ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• jajko
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• 2 łyżki oleju
Farsz:
• 200 g kaszy gryczanej
• mała czerwona cebula
• łyżka oleju
• pęczek natki pietruszki
• pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
• sól
• pieprz
Sos grzybowy:
• Koncentrat Grzybowej Krakus
• mała cebula
• łyżka oleju
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• duża łyżka śmietany 18%
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy Koncentrat Grzybowej Krakus i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.