Nowości

Nowe likworki Bałtyku

Środa, 22 listopada 2017
„Nalewki domowe” - to najnowsze likworki z Fabryki Czekolady BAŁTYK. Wiśniówka, pigwówka i orzechówka w czekoladzie nawiązują do wieloletnich tradycji polskiej kuchni. Wspólnie z dotychczasowymi likworkami „Bałtyku” utworzą unikatową kompozycję smaków w segmencie słodyczy z płynnym nadzieniem.
„Nalewki domowe” to smaki tradycyjnej wiśniówki, pigwówki i orzechówki.  Ich płynne nadzienie zamknięte jest w otoczce cukrowej oblanej czekoladą deserową. Zawierają alkohol, który w połączeniu z czekoladą daje wyjątkowe odczucia smakowe. Podobnie jak wszystkie likworki produkowane przez „Bałtyk” „Nalewki domowe” nie zawierają konserwantów, barwników ani substancji koloryzujących. Dostępne będą w kartonikach 180-gramowych. Obecnie przygotowywana jest ich dystrybucja.
 
Historia polskiej kuchni wskazuje, że Polacy już wieki temu wyspecjalizowali się w nalewkowych alkoholach. Termin „nalewka” jako trunek pojawia się na  początku XIX wieku w słynnym słowniku języka polskiego Samuela Bogumiła Lindego wydanym w 1809 roku. W starej literaturze można odnaleźć także związki z Gdańskiem i przepisy tworzenia np. wiśniówki „Na sposób Gdański” (pisownia oryginalna).
 
W polskie tradycje tworzenia nalewek od wielu lat wpisuje się Fabryka Czekolady „Bałtyk”, która pierwsze likworki produkowała już w latach 70-tych XX wieku. Tradycja ich tworzenia kultywowana jest w „Bałtyku” do dzisiaj według tej samej techniki co przed laty (wylewanie do mąki, krystalizacja korpusów i oblewanie czekoladą), z tym jednak, że współczesny proces produkcji został zautomatyzowany.  
 
Obecnie w Fabryce Czekolady „Bałtyk” powstają „Likworki Gdańskie” (smaki żubrówki, żurawinówki i brandy) oraz „Baltik Vodka” (smak wódki), które cieszą się bardzo dużą popularnością i należą do najbardziej znanych produktów „Bałtyku”. Teraz dołączają do nich „Nalewki domowe”. Specjalna technika produkcji, polskie tradycje i charakterystyczna kompozycja smaków – to wszystko sprawia, że nasze likworki stanowią unikatową w skali kraju linię słodyczy z płynnym, alkoholowym nadzieniem – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Są one nie tylko naszym flagowym produktem, ale stały się także słodką wizytówką Gdańska – podkreśla prezes „Bałtyku”.
 
„BAŁTYK” – najsłynniejsza na Pomorzu fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku. „Bałtyk” tworzy słodycze zarówno według tradycyjnych, wieloletnich receptur, jak i zaskakuje swoich sympatyków nowatorskimi pomysłami na zupełnie nowe produkty.



tagi: Fabryki Czekolady BAŁTYK , Nalewki domowe , likworki ,