Produkty mleczne to niezwykle ważna pozycja w dziecięcym menu. W pierwszych miesiącach i latach życia maluszek intensywnie rośnie i rozwija się, a odpowiednie do jego wieku mleko, jogurt czy twarożek pozwalają na dostarczenie niezbędnych do tego składników, m.in. wapnia potrzebnego do rozwoju kości czy cennych witamin z grupy B.
Spożycie produktów mlecznych przez najmłodszych w PolsceNiestety, mali Polacy mają w swoim jadłospisie zdecydowanie zbyt mało mleka i produktów mlecznych. Szacuje się, że wśród dzieci w wieku 13-36 miesięcy:
- nawet 9 na 10 maluszków może przyjmować te produkty w ilościach zbyt małych w stosunku do potrzeb (1),
- średnie spożycie mleka i fermentowanych produktów mlecznych, do których należą jogurt, kefir czy maślanka, tylko nieznacznie przekracza połowę zalecanej porcji (2).
Oczywistą konsekwencją tych nieprawidłowości w dziecięcych jadłospisach jest ryzyko zbyt niskiego spożycia wapnia – w naszym kraju może ono dotyczyć nawet 42% dzieci między 13. a 36. miesiącem życia (1). Średnie spożycie wapnia w tej grupie wynosi zaledwie około 2/3 rekomendowanej podaży, a w przypadku chłopców może być to nawet mniej niż połowa zalecanych wartości (3).
Zalecenia odnośnie produktów mlecznych w diecie niemowląt i małych dzieciDrugie półrocze życia to czas, by po raz pierwszy zaserwować niemowlęciu produkty mleczne, np. jogurt. To także często czas stopniowego odstawiania niemowlęcia od piersi, w wyniku czego w diecie pojawia się także mleko następne. Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, każdego dnia maluch powinien w tym okresie otrzymywać 3 posiłki mleczne, każdy o objętości około 170-180 g w 7.-8. miesiącu i nieco większej (190-220 g) między 9. a 12. miesiącem. W drugim i trzecim roku życia dziecko wciąż powinno otrzymać codziennie spore ilości produktów z tej grupy – według zaleceń łącznie około:
- 450 g mleka płynnego (modyfikowanego lub krowiego),
- 100 g fermentowanych napojów mlecznych (jogurt, kefir, maślanka),
- 10-15 g serów twarogowych i
- 2 g serów podpuszczkowych.
Dlaczego produktów mlecznych w diecie dzieci jest zbyt mało?Zbyt małe spożycie produktów mlecznych i, będąca jego konsekwencją, zbyt mała ilość wapnia w diecie najmłodszych może mieć wiele przyczyn. Rodzice, pamiętając jak ważne są w jadłospisie dziecka warzywa i owoce oraz dbając, by ich zdaniem najważniejszy produkt – mięsko, zjadany był w jak największych ilościach, często zapominają o włączaniu do menu malucha produktów z tej grupy. Nierzadko rodzic stwierdza także, że niemowlę „odrzuciło” mleko mamy czy mleko modyfikowane, którym było dotychczas karmione i zapomina, że usuwając te produkty z diety powinien zadbać o dostarczenie produktów mlecznych w innej formie. Serwowanie zalecanej porcji produktów mlecznych może być dodatkowo trudne w przypadku maluszków, które niechętnie piją mleko. Problemem może być także sensoryka - w maluszku, który każdego dnia łaknie nowych ciekawych wrażeń i stymulujących bodźców, niezbyt duży entuzjazm budzą zwykle produkty mleczne w nudnawym białym kolorze, których smak ani zapach nie są w stanie dziecka zainteresować.
Produkty mleczne dla dzieci nie muszą być nudne!A co powiedziałby maluch, gdyby do lubianych przez niego przetartych owoców dodać jogurt? Gdyby deserek przyciągał wzrok ciekawym kolorem, innym niż zwykłe produkty mleczne, które już zna? A może mógłby jeszcze zachęcająco pachnieć owocami, by od pierwszej chwili kusić obietnicą smaku, który polubi? Warto, by potrafił również ucieszyć mamę, np. dzięki dodatkowi kompleksu składników mineralnych uzyskanych naturalnie z mleka, który sprawi, że każda porcja zaspokoi aż 30% dziennego zapotrzebowania maluszka na wapń i magnez, ważne dla rozwoju jego kości oraz cynk potrzebny do jego prawidłowego wzrostu? Jeśli jeszcze zamkniemy produkt w ładnych opakowaniach, które intrygująco szeleszczą przy każdym delikatnym ściśnięciu ich w małej rączce, skutecznie przyciągając uwagę malca i sprawiają, że maluch nie może wprost doczekać się momentu, gdy sprawdzi, co kryje się w ich wnętrzu, stworzymy mleczną przekąskę, która syci mały brzuszek, angażując jednocześnie całą resztę małego człowieka. A przecież jedzenie to coś więcej niż tylko zaspokajanie głodu – to radosna podróż po krainie smaków, kolorów i zapachów, które pomaga maluszkowi rosnąć i rozwijać się!
Taki produkt to nie mrzonka, takie właśnie są nowe owocowo-mleczne desery Nestlé Yogolino! Otrzymane na bazie przetartych owoców i jogurtu kompozycje to doskonały sposób na zwalczenie mlecznej nudy. Stworzone zostały z myślą o niemowlętach po 6. miesiącu życia i małych dzieciach. Zapakowano je w wygodne tubki pozwalające prowadzić mleczną zabawę w smaki, zapachy i kolory nie tylko w domu, ale także poza nim, dzięki czemu dostarczenie maluszkowi niezbędnej porcji mleka i jego przetworów, a razem z nimi cennego wapnia, magnezu i cynku, nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Rodzice i ich maluszki wybierać mogą spośród 4 wersji smakowych deserków:
- Nestlé Yogolino Banan Truskawka – masa netto 90 g, cena rekomendowana przez producenta 4,33 zł;
- Nestlé Yogolino Mango Banan – masa netto 90 g, cena rekomendowana przez producenta 4,33 zł;
- Nestlé Yogolino Banan – masa netto 90 g, cena rekomendowana przez producenta 4,33zł;
- Nestlé Yogolino Jabłko Truskawka – masa netto 90 g, cena rekomendowana przez producenta 4,33 zł;
Już czas odkryć zupełnie nową twarz produktów mlecznych dla niemowląt i dowiedzieć się, jak smakuje deserek na bazie jogurtu i owoców. Zabierz go na spacer i sprawdź, czy Twój maluszek go polubi.
Źródła:
1. Weker H., Barańska M., Riahi A., Strucińska M., Więch M., Rowicka G., Dyląg H., Klemarczyk W., Bzikowska A., Socha P.: Nutrition of infants and young children in Poland. PINUTS 2016. Developmental Period Medicine, 2017, XXI,1
2. Weker H., Hamułka J., Więch M., Głowacka K.: Analysis of nutrition of children in Warsaw day nurseries in view of current recommendations. Journal of Pre-Clinical and Clinical Research, 2010, 4(1): 063-067
3. Marcinek K., Wójciak R.W., Krejpcio Z., Stanisławska-Kubiak M.: An Assessment of the Consumption of Energy and Selected Minerals and Their Content in the Hair of Children Aged 1–4 Years. Biol Trace Elem Res, 2016, 170:255–263 DOI 10.1007/s12011-015-0469-2