Nowości

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami

Wtorek, 29 sierpnia 2017
Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami to idealna propozycja na pyszny oraz syty obiad.
Składniki:

•    7 jaj
•    2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
•    masło klarowane do smażenia
•    cebula
•    4 ząbki czosnku
•    1/2 szklanki startego żółtego sera
•    posiekana natka pietruszki
•    duża cukinia
•    szklanka słodkiej śmietanki 12%
•    sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
  2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. 
  3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. 
  4. Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
  5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.



tagi: Britta , zapiekanka z ryżem białym ,