Składniki:
• 7 jaj
• 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
• masło klarowane do smażenia
• cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• posiekana natka pietruszki
• duża cukinia
• szklanka słodkiej śmietanki 12%
• sól, pieprz
Wykonanie:
- Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.
- Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.
- Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
- Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.
- Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę:
www.britta.pl oraz na fanpage:
www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.