Nowości

Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego

Piątek, 25 sierpnia 2017
Składniki (12 babeczek):
•    200 g makaronu tasiemki szpinakowe - Tagliatelle agli spinaci nr 112 marki Arrighi
•    5 jajek
•    duża garść szpinaku baby
•    100 g sera niebieskiego z pleśnią
•    50 g szynki
•    ½ papryki czerwonej
•    ½ papryki zielonej
•    3 łyżki szczypiorku
•    1 łyżka świeżego rozmarynu
•    świeże warzywa (np. pomidor, ogórek)
•    olej
•    sól
•    pieprz


Wykonanie:
  1. Makaron ugotuj, a następnie przestudź.
  2. Jajka wbij do miski. Szynkę oraz paprykę pokrój w kosteczkę - dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
  3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z nich wyłóż makaron i szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
  4. Rozgrzej piekarnik (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut do lekkiego zarumienienia.
  5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można jeść na ciepło oraz na zimno.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska



tagi: babeczki z warzyw ,