Nowości

Słodycze bez glutenu teraz w ofercie marki Goplana

Piątek, 17 kwietnia 2009
Goplana, jako pierwsza polska marka słodyczy, wprowadziła znak „produkt bez glutenu" na opakowania wybranych artykułów. Symbol przekreślonego kłosa jest umieszczany na 15 smakach czekolad, 19 rodzajach karmelków oraz na Rajskim Mleczku.

Problem celiakii dotyczy ok. 380 000 osób w Polsce. Oznacza to, że niemal jeden procent społeczeństwa stale przebywa na diecie bezglutenowej. Z myślą o tej grupie konsumentów, marka Goplana zdecydowała o wprowadzeniu symbolu przekreślonego kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu, na opakowania wybranych słodyczy.

 

W portfolio firmy znajduje się obecnie liczna grupa produktów, które nie zawierają glutenu. Należą do nich czekolady, Krówki, karmelki oraz Rajskie Mleczko.

 

Wśród piętnastu czekolad dostępne są zarówno tabliczki mleczne (m.in. Biała, Biało-Czarna, Alpejska Mleczna), nadziewane (m.in. Truskawkowa, Likierowo-Truflowa, Tofii), jak i gorzkie z nadzieniem o smaku marcepanowym, karmelowym oraz kawowym.

 

Goplana proponuje również kilkanaście rodzajów karmelków bez zawartości glutenu. Oprócz tradycyjnych Krówek czy Kukułek, osoby z celiakią mogą spróbować dropsów miętowych lub miksu pięciu smaków oraz karmelków twardych (m.in. Minties, ICE Minties).

tagi: goplana , czekolada , słodycze , ptasie mleczko ,