Nowości

Przepisy Winiary na pyszną Wielkanoc bez glutenu

Środa, 22 marca 2017
Święta Wielkanocne to czas, który spędzamy z rodziną delektując się smakiem tradycyjnych, polskich dań. Nie wyobrażamy sobie świętowania bez uroczystego śniadania z żurkiem lub białym barszczem i słodkości w postaci pysznych mazurków czy bab. Co jednak w sytuacji, kiedy z naszej diety musimy wyłączyć produkty zawierające gluten? Jak wtedy przygotować Wielkanocne potrawy, by były nadal smaczne?
Bezglutenowe dylematy

Powodów wyłączenia glutenu z jadłospisu może być wiele, jednak najczęściej jest to choroba trzewna, alergia pokarmowa, choroba Duhringa bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Osoby, które wykluczyły gluten z diety stają przed problemem zastąpienia produktów pochodzących z dobrze znanych zbóż jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Jak podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”: ,,Istnieje wiele zamienników produktów zawierających gluten, a ich dostępność jest coraz większa. Wybieranie substytutów to także urozmaicenie na naszych talerzach. Mąki glutenowe możemy próbować zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową, czy kasztanową – wszystkie są wolne od glutenu. W przypadku kasz wybierajmy gryczaną i jaglaną. Jak najbardziej odpowiedni będzie ryż, amarantus i komosa ryżowa.”

Przepis na …

Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych polskich dań, a mianowicie żurku lub białego barszczu oraz pysznej baby wielkanocnej! Jak zatem przygotować bezglutenowe wersje tych potraw? Z pomocą przychodzi kucharz programu edukacyjnego marki Winiary ,,Żyj smacznie i zdrowo” – Jerzy Pasikowski, który przygotował przepisy na pyszną, bezglutenową Wielkanoc. Szczegóły poniżej! Smacznego świętowania!

Więcej kulinarnych inspiracji na www.zyjsmacznieizdrowo.pl.

BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA

Ilość porcji: ok. 10
Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal

Składniki:
  • 6 Jajek
  • 60g masła
  • 45g mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości obrane marchewki
  • 2 średnie banany
  • 250g mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią i znacznie wzrośnie  ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.


WIELKANOCNY ŻUREK BEZ GLUTENU

  • Ilość porcji: ok. 6
  • Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal

Składniki:

ZAKWAS BEZGLUTENOWY:
  • 250ml wody
  • 50g mąki kasztanowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
ŻUREK:
  • 600ml wywaru z warzyw
  • 600ml wody z kiszonych ogórków
  • 250ml zakwasu kasztanowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 500g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania:

Zakwas:
Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.

Żurek:
Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.

Przepisy autorstwa Jerzego Pasikowskiego, kucharza programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki Winiary.

***********************************************

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.

Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.

Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji.



tagi: Święta Wielkanocne , żyj smacznie i zdrowo , Winiary ,