Rozwój układu immunologicznego rozpoczyna się już w brzuchu mamy. Na tym etapie nie ma jeszcze potrzeby się spieszyć - kontakt ze światem zewnętrznym jest bardzo ograniczony, więc to układ odpornościowy matki chroni dziecko przed niekorzystnymi czynnikami. Kiedy maluch pojawia się na świecie, musi jednak nagle stawić czoła ogromowi bakterii i wirusów, które krążą wokół – wymusza to szybkie dostosowywanie mechanizmów obronnych. Niestety, mimo olbrzymich wysiłków, funkcja komórek odpornościowych aż do około 10 roku życia jest jeszcze znacznie słabsza niż u osób dorosłych1, dlatego najmłodsi potrzebują szczególnie troskliwego wsparcia, w tym odpowiedniego żywienia, które będzie wspierać ich układ odpornościowy i pomagać bronić się przed infekcjami.
Jednym ze składników ważnych dla odporności jest witamina C. Wpływając na aktywność komórek odpowiedzialnych za reakcje odpornościowe, m.in. limfocytów („białe krwinki”), pomaga wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, Każdego dnia w jadłospisie maluszka powinno znaleźć się jej minimum 25 mg. Najlepszym źródłem witaminy C są produkty roślinne, głównie owoce i warzywa2, dlatego powinny one stanowić ważny punkt w niemowlęcych i dziecięcych posiłkach. Ogromnego znaczenia produktów z tej grupy w zapobieganiu niedoborom witaminy C dowodzi m.in. fakt, iż w przeszłości skutki zbyt niskiej jej podaży najsilniej widoczne były na terenach Europy Północnej, gdzie przez większość roku dostęp do świeżych warzyw i owoców był znikomy. Inną grupą, szczególnie narażoną na niedobór witaminy C, byli marynarze odbywający dalekomorskie podróże, którzy również przez dłuższy czas pozbawieni byli dostępu do świeżych produktów roślinnych.
Nieco starsze, 5-miesięczne maluszki mogą spróbować kolejnych soków, np.:
Przed ukończeniem pierwszego roku życia dostępne są także:
Dla juniorów po 12. miesiącu życia przeznaczony jest jeszcze m.in.:
o ciekawym smaku, z którym warto zapoznać maluszka.
1 Simon A.K., Hollander G.A., McMichael A.: Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proc. R. Soc. B, 2015, 282: 20143085. http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2014.3085
2 Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419-425.
3 Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.
4 Woś H., Weker H., Jackowska T., Socha P., Chybicka A., Czerwionka-Szaflarska M., Dobrzańska A., Godyki-Ćwirko M., Jarosz A., Książyk J., Lukas W., Steciwko A., Szajewska H.: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież. Standardy Medyczne/ Interna, 2010, 1:7-15.
tagi: warzywa , owoce , witaminy ,
Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24%...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....