Bez wątpienia ta wyjątkowa piątka to gwarancja smaku, aromatu i wysokiej jakości, o którą tak w kuchni zabiegamy. Domowe gotowanie, a także pieczenie słodkich wypieków, będzie jeszcze smaczniejsze przy nieocenionym wsparciu nowości od Prymat.
Cynamon cały PrymatCynamon cały Prymat to wyjątkowo aromatyczna przyprawa korzenna. Można go dodawać w formie całej lub startej bezpośrednio przed podaniem. Dzięki specjalnemu opakowaniu Cynamon Prymat zachowuje 100% aromatu. Charakteryzuje się słodkim, intensywnym, lekko piekącym smakiem. Cynamon Prymat urzeka swym zapachem i daje nam niezwykłe możliwości kulinarne. Idealnie wzbogaca zarówno pikantne mięsne potrawy, jak i słodkie desery. Jakże mdłe byłyby ciasta, pierniki, konfitury, kompoty, marynaty, poncze i nalewki, gdyby nie ta przyprawa korzenna, o bardzo głębokim, intensywnym i przyjemnym zapachu.
Gramatura: 3 sztuki
Gałka muszkatołowa całaGałka muszkatołowa Prymat doskonale komponuje się z zupą fasolową lub jarzynową, produktami mlecznymi i różnymi rodzajami mięsa, np. wołowiną, cielęciną, jagnięciną czy drobiem. Jest nieodłącznym składnikiem grzanych napojów, takich jak wino czy piwo, a także wielu słodkich deserów.
Gramatura: 2 sztuki
Wanilia laskaLaski wanilii Prymat mają przyjemny, słodki aromat, który zachęci każdego miłośnika słodkości. Ich esencję (ziarenka i olejek z wnętrza laski) stosujemy do wszelkiego rodzaju ciast, kremów, czekoladowych napojów, a także dań na słono. Wanilia idealnie współgra z nutą cynamonu, kakao i goździkami. Dzięki szczelnemu opakowaniu zachowuje jędrność, świeżość i aromat.
Gramatura: 1 sztuka
Szafran nitkiSzafran nitki Prymat to przyprawa szlachetna, w formie złocistych nitek. Wystarczy dodać już kilka nitek szafranu, aby potrawa nabrała intensywnie żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy. Szafran to doskonała przyprawa do wielu dań, szczególnie tych na bazie ryżu. Nadaje wyrazistego smaku sosom, zupom oraz potrawom z ryb i drobiu. Jest popularnym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej. Ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie, również jako aromatyczny barwnik do ciastek.
Gramatura: 0,1 g
Cukier z prawdziwą wanilią Cukier z prawdziwą wanilią Prymat wyróżnia się delikatnym, słodkawym smakiem i aromatem. Dzięki drobnym ziarenkom wanilii domowe wypieki zyskują zupełnie nową, niepowtarzalną nutę. Wanilia nadaje deserom przyjemną woń, którą uwielbia każdy miłośnik słodkości. Cukier z prawdziwą wanilią Prymat ma całkowicie naturalny aromat. Idealnie nadaje się do deserów, ciast i innych słodkości. Sprawdzi się jako dodatek do potraw na bazie mąki, budyniów czy bitej śmietany. Cukrem z prawdziwą wanilią Prymat można też słodzić napoje, np. kawę, mleko lub gorącą czekoladę.
Gramatura: 10 g
Bułeczki cynamonoweSkładniki:
- 250 g mąki pszennej do ciast drożdżowych
- 5 g suszonych drożdży
- 1 Cukier z prawdziwą wanilią Prymat
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 jajo
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki ciepłego mleka
- Szczypta soli morskiej Prymat
- Cynamon cały Prymat
- 100 g rodzynek
- Aromat rumowy
- Masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
W misie wymieszać mąkę z drożdżami, dodać cukier brązowy, Cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli, masło, mleko i jajko. Ciasto miksować albo wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po podwojeniu objętości ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek i oprószyć świeżo startym cynamonem, posypać rodzynkami i skropić aromatem rumowym. Placek zawinąć w roladę, a następnie kroić plastry o grubości ok 2 cm. Tortownicę wysmarować masłem i układać na niej porcje ciasta (powinny się zlepić, a podczas pieczenia urosnąć i połączyć się). Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 minut. Gotowe bułeczki odrywać od całości, a przed podaniem, gdy wystygną, można wedle uznania polukrować.