Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego winaCzas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Makaron Malma Tagliatelle N 54
- 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
- 1 cebula
- 1,5 ząbki czosnku
- 25 g pomidorków cherry żółtych
- 25 g pomidorków cherry czerwonych
- 100 ml białego wina
- 50 g masła
- Bazylia
- Oliwa
- 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje. Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna. Malma, dzięki wysokiej jakości mąki Amber Durum, gwarantuje nam doznania smakowe rodem z najlepszych włoskich restauracji z tej dzielnicy.
Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!
Fusilli Alla RusticanaSkładniki:
- 200 g makaronu Malma Fusilli
- 1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszone pepperoncino
- Oliwa z oliwek
- Pół puszki pomidorów
- Natka pietruszki
- Bazylia
- Sól, pieprz
- Grana padano
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.