Nowości

Malma - Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina i Fusilli Alla Rusticana

Czwartek, 15 grudnia 2016
Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • Makaron Malma Tagliatelle N 54
  • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
  • 1 cebula 
  • 1,5 ząbki czosnku
  • 25 g pomidorków cherry żółtych
  • 25 g pomidorków cherry czerwonych
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła
  • Bazylia
  • Oliwa
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy 
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także  pokrojone pomidorki.
Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje. Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna. Malma, dzięki wysokiej jakości mąki Amber Durum,  gwarantuje nam doznania smakowe rodem z najlepszych włoskich restauracji z tej dzielnicy.

Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!

Fusilli Alla Rusticana

Składniki:
  • 200 g makaronu Malma Fusilli
  • 1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszone pepperoncino
  • Oliwa z oliwek
  • Pół puszki pomidorów
  • Natka pietruszki
  • Bazylia
  • Sól, pieprz
  • Grana padano

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.



tagi: Malma , przepisy kulinarne ,