Nowości

Almette na Święta modne na talerzu!

Wtorek, 13 grudnia 2016
W kąciku kulinarnym proponujemy pyszny, niemal świąteczny już obiad, inspirowany puszystymi serami Almette. Pomysł na przystawkę to Wytrawne ciasteczka francuskie z pomidorem, oliwką i Almette. Po pyrzystawce czas na zupę, czyli Orzechowy krem z pieczonego kalafiora i Almette. Inspiracją na danie główne niech bedzie Quiche ze wstążkami cukinii, orzechami i Almette. A na deser rekomendujemy Ciasto ucierane z Almette!
Autorką wszystkich przepisów jest Asia Matyjek, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia, która często powtarza: “Gotując przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. W jedzeniu czuć nasze serce, miłość, lubienie, ale niestety i pośpiech czy złość. Więc choćbyśmy byli w największym pędzie, niech chwila spędzona w kuchni będzie przyjemnością, a nie obowiązkiem.”

Więcej inspiracji kulinarnych na stronie www.almette.pl

Wytrawne ciasteczka francuskie z pomidorem, oliwką i Almette

SKŁADNIKI
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • oliwki
  • pomidorki
  • główki szparagów
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprzDrukuj przepis
Przepis
Te ciastka można jeść na słodko i słono. Ciastkom można nadawać dowolny kształt. Arkusz ciasta francuskiego można pokroić na kwadraty. Można też wyciąć z niego kółeczka (np. przy pomocy niewielkiej szklanki czy kieliszka). Warto zrobić podwójną porcję tych ciastek, bo znikają w oka mgnieniu! Ciasto rozwijamy na blacie. Posiłkując się szklanką wycinamy okrągłe kształty. Kółka z ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy albo połówkę pomidora albo oliwkę, albo główkę szparaga. Ciastka pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach (na złoty kolor). Po upieczeniu na ciastka nakładamy serek Almette. Aby wygodnie nałożyć serek Almette na ciasteczka, możemy przełożyć go do szprycy lub worka foliowego.  Serek nada ciastkom charakteru i dopełni smak.
Smacznego!


Orzechowy krem z pieczonego kalafiora i Almette

SKŁADNIKI
  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska/pieprz
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść orzechów (laskowe, włoskie)
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 4 łyżki oleju lnianegoDrukuj przepis
Przepis
Pieczenie to kapitalny sposób na kalafiora. Traci cały swój mało przyjemny zapach, zyskuje na konsystencji i smaku, bo smakuje świetnie! W pieczonym kalafiorze odnaleźć można nuty orzechowe, jest pyszny! Może być doskonałym dodatkiem do obiadu i jak się okazało, cudnie smakuje przerobiony na krem. Zupę można podać ze złotymi kroplami oleju lnianego i prażonymi orzechami. W tej zupie nie mogło zabraknąć serka Almette śmietankowego, który zgrywał ze sobą wszystkie smaki.
Kalafiora oczyszczamy z liści, dzielimy na kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Kalafiora skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy go 30 – 40 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając całość. W garnku podgrzewamy oliwę, rumienimy szalotkę i czosnek.
Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy kalafiora i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut.
Po tym czasie zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku. Orzechy rumienimy na suchej patelni. Zupę nakładamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę serka Almette i zrumienione orzechy. Krem wykańczamy kroplami oleju lnianego.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kalafiora przed pieczeniem możecie podzielić na cząstki, a możecie też zapiec go w całości. Będzie pięknie wyglądał na talerzu skropiony oliwą i oprószony solą morską.
Smacznego!


Quiche ze wstążkami cukinii, orzechami i Almette

SKŁADNIKI
  • *ciasto kruche słone:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • masło + bułka tarta - do posmarowania formy
  • 3 serki Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • *masa
  • 4 mniejsze jajka lub 3 większe
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 6 cukinii (średnich)
  • kubek orzechów włoskich
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprzDrukuj przepis
Przepis
Quiche jest wytrawny, tarta słodka. Quiche wypełnia masa jajeczna, tartę wypełnia ser, czekolada i inne pyszności. Nasz quiche pachnie cukinią i orzechami. I smakuje Almette!
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane zimne masło, żółtko i sól, zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę posmarowana masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na lekko złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę. Jajka roztrzepujemy w misce wraz ze śmietanką, serkiem Almette, solą oraz pieprzem. Wszystkie cukinie myjemy i pomagając sobie obieraczką do warzyw, wzdłuż, ścinamy z cukinii wstążki. Jeśli nie mamy obieraczki do warzyw, kroimy cukinie na cienkie, długie wstążki. Kiedy ciasto będzie lekko podpieczone, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Masę jajeczną wylewamy na ciasto. Układamy wstążki cukinii – każdą pojedynczo zatapiamy w masie jajecznej, tworzymy koła. Całość solidnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Quiche pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach. Masa po upieczeniu powinna być ścięta, a ciasto złote i chrupiące. Na każdą porcję dodajemy serek Almette. Po wyłożeniu ciasta do formy, jego boki możemy przytrzymać folią aluminiową. Podczas pieczenia boki ciasta nie spłyną w dół, a kiedy ciasto ładnie się zrumieni, możemy folię zdjąć. Jeśli podczas pieczenia całego quiche zauważymy, że cukinia zbyt szybko brązowieje, całe ciasto również możemy przykryć folią.
Smacznego!


Ciasto ucierane z Almette

SKŁADNIKI
  • forma ok. 20-22 cm
  • kubek wiśni/czereśni (lub malin, truskawek itp)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 150 g miękkiego masła (temp. pokojowa)
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka
  • ziarna z laski wanilii
  • 2 serki Almette Fruit z wiśnią i żurawiną
  • kwiaty jadalne + ewentualnie owoce do dekoracjiDrukuj przepis
Przepis
Wszystkie składniki po kolei umieszczamy w misce miksera i już. Dodajemy ulubione owoce, orzechy, czekoladę. I ciasto gotowe. Aby nadać temu wypiekowi lekkości, całość podajemy z serkiem Almette Fruit, który niczym mgiełka otula ciasto. Serek Almette Fruit z jadalnymi kwiatami komponuje się niebiańsko.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie, czereśnie lub inne owoce myjemy, oczyszczamy, ewentualnie drylujemy, przekładamy do miski, posypujemy cukrem - mieszamy. W misce ucieramy mikserem masło z cukrem – na puszystą masę, dodajemy jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy proszek do pieczenia oraz ziarna z całej laski wanilii – ucieramy. ¾ ciasta przekładamy na spód formy. Na cieście układamy owoce. Pozostałe ciasto zupełnie niedbale nakładamy na owoce. Ciasto pieczemy ok 45-50 minut w 180 stopniach. Możemy patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.
Ciasto po upieczeniu studzimy. Nakładamy na nie serek Almette Fruit oraz owoce I kwiaty jadalne. Ciasto możemy upiec w tortownicy o średnicy 18 cm (będzie mniejsze i wyższe) lub 22-24 cm (będzie większe, ale niższe). Do przygotowanie wypieku możemy użyć mrożonych owoców.
Smacznego!



tagi: Almette , przepisy kulinarne ,