Z najnowszego raportu instytutu wynika, że w 2009 r. wartość rynku zapakowanej żywności wyniesie w naszym kraju 15,6 mld euro (przy obecnym kursie złotego to ok. 61,9 mld zł).
Sprzedaż pakowanych produktów spożywczych będzie rosła. W 2010 r. wyniesie 16,6 mld euro, a w 2011 r. 17,4 mld euro. W 2012 r. będzie natomiast o 3,6 mld euro wyższa niż w tym roku.
Konsumenci, którzy mają coraz mniej czasu na gotowanie w domu, cenią sobie wyroby łatwe w użyciu. Najczęściej kupowanymi zapakowanymi produktami żywnościowymi są artykuły nabiałowe. Tuż po nich znalazły się ciastka i płatki zbożowe, a kolejne to słodycze, tłuszcze i oleje oraz chłodzona żywność. Ta ostatnia jest najpopularniejszym pakowanym produktem w Europie Środkowo-Wschodniej.
Analitycy Euromonitora zwracają uwagę, że w Polsce będzie rosło zapotrzebowanie na zapakowaną żywność także w gastronomii.
Źródło: Rzeczpospolita
tagi: pakowana żywność ,
W maju 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach...
Bartosz Olejarski został powołany na stanowisko Dyrektora...
W maju br. ceny w sklepach spożywczych wzrosły średnio rok...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...