Jarmuż to bogactwo niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak beta-karoten, witaminy: K, C, B i E, żelazo, wapń, fosfor i magnez, a także antybakteryjny sulforafan i działający przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie chlorofil. Jednocześnie to coraz popularniejsze w Polsce warzywo stanowi wyśmienitą bazę słodkichi wytrawnych koktajli oraz zup. Hortex, ekspert od zdrowia zawartego w warzywach i owocach, wie, jak to wykorzystać.
Chcąc nabrać odporności w sezonie jesienno-zimowym, a jednocześnie zadbać o sylwetkę przed zbliżającym się karnawałem, warto sięgnąć po przepisy na potrawy zawierające sycący, niskokaloryczny jarmuż. Zielone owocowe i warzywne smoothies z jarmużem, jarmużowe czipsy czy rozgrzewająca zupa jarmużowo-migdałowa to świetny sposób na szybkie zaspokojenie głodu i oryginalny pomysł na imprezową przekąskę. Hortex przedstawia receptury pysznych i zdrowych potraw z jarmużem, które z pewnością staną się inspiracją dla rozpoczęcia kulinarnej przygody z tym wyjątkowym warzywem.
Cena opakowania 450 gram – ok. 6,50 PLN
MAGIA ZIELENI- Jarmuż Hortex – 1 opakowanie
- Brokuły różyczki Hortex- 1 opakowanie
- 200 ml serka homogenizowanego, naturalnego
- 250 ml śmietany 12%
- 2 łyżki pestek słonecznika
Jarmuż i brokuły rozmroź. Przełóż do blendera dodaj serek, śmietanę i pestki słonecznika. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji, jeśli koktajl jest za gęsty dodaj odpowiednio większą ilość serka lub śmietany.
KOKTAJL Z JARMUŻEM- Jarmuż Hortex – 200 g
- 200 g pomarańczy (dwie pomarańcze)
- 200 g jabłek (2 małe jabłka)
- 100 g banana (jeden banan)
Jarmuż rozmroź na sitku. Jabłka, po wydrążeniu komór nasiennych, pokrój w ćwiartki. Banana obierz i pokrój na kilka części. Pomarańcze obierz i podziel na cząstki. Następnie wszystko przełóż do blendera i miksuj, dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
JARMUŻ NA OSTRO- 6 łyżek jarmużu,
- 4 gałązki pietruszki,
- 1 obrane kiwi,
- 1 średnie jabłko,
- łyżeczka startego świeżego imbiru
Jarmuż lekko rozmroź. Przełóż do blendera, dodaj obrane kiwi, jabłko, łyżeczkę imbiru i natkę pietruszki. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodaj odpowiednio większą ilość wody.
JARMUŻ NA SŁODKO- 6 łyżek jarmużu,
- połowa obranej pomarańczy,
- cały banan bez skórki,
- 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
Jarmuż lekko rozmroź. Przełóż do blendera, dodaj obraną pomarańczę, banana i 4 łyżeczki wiórków kokosowych. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodaj odpowiednio większą ilość wody.
ZUPA JARMUŻOWA Z MIGDAŁAMI- Jarmuż Hortex – 1 opakowanie
- 1,5 l bulionu
- 100 g blanszowanych migdałów
- 6-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, po czym dodaj posiekane czosnek, rozmaryn i migdały. Często mieszaj, by nie przypalić czosnku. Dodaj jarmuż i chwilę smaż. Następnie wlej bulion i gotuj 15-20 minut. Na koniec wszystko zmiksuj na krem i dopraw solą oraz pieprzem. Krem podawaj posypany uprażonymi płatkami migdałowymi.