Nowości

Olej Rydzowy „UNIA”

Czwartek, 15 września 2016
Olejem Rydzowym „UNIA” z lnianki jarej od 2009 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Nasiona pochodzą z polskiej hodowli oraz z własnych odmian rejestrowanych w COBOR np. Lnianka Jara Śmiłowska.
Lnianka jest rośliną mało wymagającą co odnosi się zarówno do warunków klimatycznych, jak i glebowych. Forma jara lnianki dojrzewa w końcu lipca lub na początku sierpnia, a forma ozima na początku lipca. Zbiór przeprowadza się jednoetapowo kombajnem zbożowym w dojrzałości pełnej, kiedy rośliny zasychają, a nasiona są rdzawo żółte. Zawiera ogromną ilość kwasów nienasyconych które są bardzo korzystne dla diety i zdrowia człowieka – 37g/100ml kwasu omega 3. Wspaniały jest z posoloną cebulką, ziemniakami, chlebem, kaszą, warzywami i różnymi sosami, dresingami.



tagi: UNIA , Olej Rydzowy , Lnianka Jara Śmiłowska ,