Nowości

Salami - wędlina dojrzewająca

Środa, 03 grudnia 2008
Salami jest najszlachetniejszą z wędlin. O jej charakterystycznym smaku i aromacie decyduje zastosowanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, naturalnych przypraw, wysoka jakość surowca oraz długotrwała technologia wyrobu.

Wędliny surowo dojrzewające należą do najdroższych, ale także najtrwalszych i najpożywniejszych wśród wędlin. Jak sama nazwa wskazuje (salare- solić) oprócz soli, ziół i naturalnych przypraw nie powinny zawierać innych składników konserwujących ani dodatków podnoszących wydajność produkcji. Ich trwałość kształtuje się w długim biologicznym procesie dojrzewania mięsa - pod wpływem bakterii oraz suszenia.

 

Właśnie do sprzedaży wchodzą trzy rodzaje salami - Parma, Salami z Zielonym Pieprzem oraz z Sezamem wprowadzone przez Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka". Jest to dojrzewające salami o specyficznym, unikalnym smaku i zapachu. Najwyższą jakość uzyskano poprzez dobór wysokogatunkowego mięsa wieprzowego oraz kilkutygodniowego procesu dojrzewania. Salami nie od razu trafia na sklepowe półki - najpierw wiele tygodni leżakuje w chłodnym pomieszczeniu - powoli paruje z niego woda, a smak dojrzewa. Dopiero gdy straci 1/3 wody, staje się pełnowartościowym produktem. Ponieważ nie jest poddawane obróbce cieplnej zachowuje wszelkie wartościowe kultury bakterii. Dodatkowo, w ofercie firmy Pekpol można znaleźć specjalne salami do pizzy - salami pizza oraz salami pepperoni pizza. Salami powstaje z wyselekcjonowanego kawałka mięsa i nadaje się doskonale do przyrządzenia w warunkach domowych wspaniałej włoskiej pizzy.

 

Salami to wyrób wymagający zaawansowanej technologii produkcji, dlatego żeby zaoferować produkt wysokiej jakości należy przeznaczyć spore nakłady na cały cykl produkcyjny. Salami najlepiej smakuje pokrojone w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze 5-15 stopni w przewiewnym pomieszczeniu. W lodówce na najwyższej półce może leżeć do dwóch miesięcy. Jednak pokrojone w plasterki powinno być spożyte w ciągu 5 dni.

 

Orientacyjna cena detaliczna salami Parma - 28-35 zł za kg.

 

Producent: Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka"

tagi: Salami , Pekpol ,