Nowości

Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

Poniedziałek, 12 września 2016
Składniki:
•    1 szt. jogurt naturalny
•    Garść orzechów
•    5 g masła
•    5 g mąki
•    10 g cukru brązowego
•    Mini batoniki Daim (ok.4-5 szt.)
•    Owoce sezonowe: maliny, jeżyny
        
Na ciasteczko:

•    5 łyżeczek cukru brązowego
•    3 łyżeczki chia
•    3 łyżeczki białego sezamu
•    5 g masła
•    Mięta bądź melisa do przystrojenia


Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Orzechowa ziemia:

Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce - delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.

W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok.  1 godzinę.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Przepis – Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI pochodzi ze Studia Kulinarnego Let's cook.

Mini batoniki Daim
Gramatura: 200 g
Cena rekomendowana: 12,99 zł



tagi: DAIM MINI , deserek słoiczkowy , chia , sezam ,