Nowości

Panzanella – sałatka toskańska

Czwartek, 08 września 2016
Składniki:
•    50g białego pieczywa (typu ciabatta)
•    30 ml oliwy z oliwek Olitalia
•    10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
•    1 ząbek czosnku
•    pomidory kolorowe
•    20g czerwona cebula
•    ½ pęczka bazylii
•    sól i pieprz do smaku
•    10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
•    20g karczochów krojonych marki Ponti
•    30g papryka pieczona
•    kilka kaparów marki Ponti


Przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Przepis Panzanella – sałatka toskańska pochodzi ze Studia Kulinarnego Let's cook.



tagi: Index Food , Panzanella , sałatka toskańska , przepisy kulinarne ,